Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

 

Slušajte uživo

Premijera filma „Bošnjaci - genocid u kontinuitetu“ autora Avde Huseinovića

, Objavljeno u Društvo Istaknuto

Nakon tri i po godine, odnosno od perioda obilježavanja 100.godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju (1912/13.), finalno je završena realizacija dokumentarnog filma „Bošnjaci - genocid u kontinuitetu“ autora Avde Huseinovića, u produkciji BANA - Bošnjačko-američke nacinalne asocijacije; potomaka žrtava genocida i preživjele žrtve genocida, odnosno njujorškog Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida.

Po prvi put u video formi, kroz korištenje relevantne dokumentacije, svjedočenja i intervjui i izjave uglednih bošnjačkih, albanskih, hrvatskih, srpskih i crnogorskih intelektualaca, istraživači genocida, preživjele žrtve genocida i potomci žrtava genocida; biće prezentovana neispričana, kompleksna priča o genocidu nad Bošnjacima, koji traje preko tri stoljeća na području Bosne i Hercegovine, Sandžaka i drugih dijelova Balkana.

BANA - Bošnjačko-američka nacinalna asocijacija je najavila premijere filma od 22. – 27. jula u Plavu, Gusinju, Rožajama, Novom Pazaru, Bijelom Polju i Pljevlji.

Na premijerama će govoriti ugledni intelektualci, naučnici, preživjele žrtve genocida i potomci žrtava genocida iz Bosne i Sandžaka.

- Film prati krvavu hronologiju genocida nad Bošnjacima, još od kraja 17. stoljeća, pa sve do Srebrenice u julu 1995.godine. Svako poglavlje ovog filma može biti poseban film. Snimajući film, shvatio sam da ogroman broj Bošnjaka nema pojma o ovoj tematici, pa čak i ljudi koji su se na određen način bavili historijom, kaže Huseinović.

Autor filma izdvaja tužne i jezive slike i scene koje se po prvi put pojavljuju na filmskom platnu:

- Slikom ćemo prikazati mnoga mjesta gdje Bošnjaka odavno nema, a gdje su nekada bili u većini. Prvi put će u svijet otići snimci mjesta na kojima su izvršene velike egzekucije, mjesta gdje se predugo nalaze masovne grobnice hiljada ubijenih bošnjačkih civila, koji nikada nisu dostojno pokopani.

Kad sam završio film, prva pomisao je bila, da nakon ovakvih strahota, zasigurno bi mnogo veći narodi od nas nestali. Zato vjerujem, a i Boga molim, da ovaj film bude jedan pečat koji će preventivno djelovati, da se zlo nad nama jednom zauvijek zaustavi. Da sudija zauvijek odsvira kraj krvave utakmice genocida nad Bošnjacima i drugim muslimanima na Balkanu.

Ovo je zasigurno film, koji je najzahtjevniji do sada bio za mene kao autora. Također, smatram važnim da napomenem da u ovom filmu jedno poglavlje od pola sata zauzima priča o genocidu nad Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja 1912, 1913. i 1919.godine. Zbog obilnog snimljenog materijala, dokumentacije, a posebno poštovanja prema Bošnjacima - potomcima žrtava genocida koji žive u New Yorku, koji su producirali film „Bošnjaci-genocid u kontinuitetu“, odlučili smo da uradimo i zaseban film o pomenutom genocidu u Plavu i Gusinju, koji se zove „Vakat genocida“ u trajanju od 70 minuta. Njega ćemo prezentovati po završetku promotivnog života ovog prvog filma, - kaže autor Avdo Huseinović.

Između ostalog film „Bošnjaci - genocid u kontinuitetu“ svjedoči o genocidu nad Bošnjacima i drugim muslimanima od područja Like, Dalmacije i Banije preko Herceg Novog, Cetinja, Sjenice, Kolašina, Užica, Šapca, Nikšića, Plava i Gusinja, Šahovića, Limske doline, Bihora, istočne Hercegovine, Podrinja, do posljednje agresije i genocida u BiH u periodu 1992-1995.
Premijera filma za prvu fazu je zakazana u sandžačkim gradovima: u Plavu, Gusinju, Rožajama, Novi Pazaru, Bijelom Polju, Pljevljima... za drugu fazu, naknadno ćemo obavijestiti, navode iz BANA-e.

Dosta je bilo šutnje. Zato ovaj film obavezno trebate pogledati, a obimom zločina genocida nad jednim europskim autohtonim narodom nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ovim filmom će te jasno saznati koje počinio genocid, te gdje su Bošnjaci nekada živjeli a tamo ih više nema. Nakon genocida, potpuno su zatrti tragovi njihovog bitisanja. Zemlja je popljačka i konfiskovana. Bošnjački kulturo-historijski i islamski objekti su potpino uništeni, ne postoje! Nekim mjestima je čak naziv promijenjen tako da ničim ne podsjeća na Bošnjake.

Planirajte da budete na premijeri u gradovima u kojima je veće zakazana. Dođite da vidite, da čujete, da znate, da pamtite i da prenesete na vaše potomstvo. U traženju istine i pravde ovo je način nacionalnog buđenja i ponosnog koračanja kroz vrijeme! Dokumentarni film je institucionalni i nacionalni projekt bošnjačkog pamćenja, brobe protiv zaborava i da spriječimo da nam se nikada i nigdje ne ponovi genocid! - poručuju iz Bošnjačko-američke nacinalne asocijacije.

ocijeni
(3 glasova)