3.Septembar međunarodni Dan lešinara

02 Sep 2016

I lešinari imaju svoj dan. Omladinski klub Novi val iz Blagaja ove godine obilježava međunarodni Dan lešinara kao i 9 godina od početka projekta reintrodukcije Bjeloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Blagaj.

Međunarodni Dan lešinara ima za cilj da ukaže na vrlo teško stanje populacije lešinara u Bosni i Hercegovini ali i generalno u svijetu.

Bjeloglavi sup je jedna od najvećih ptica koje lete. Dugačak je 95-105 cm, a u nas je težak najčešće između 8 i 9 kilograma.

Nekim je jedinkama raspon krila dosezao gotovo 3m, ali u većine je između 2,50 i 2,70 metara.

Evoluirali su kao ptice koje se hrane isključivo uginulim životinjama, uglavnom leševima krupnih sisavaca.

Prvi pisani podaci o kolonijama Bjeloglavih supova u Hercegovini datiraju od 1885. godine.

U Hercegovini su se gnijezdile tri odvojene kolonije ovog lešinara:
- iznad izvora rijeke Bune u Blagaju,
- planine Hrgud kod Stoca,
- u kanjonu rijeke Neretve kod Zitomislića.

Prilikom monitoringa u vrijeme gnijezdenja 1983. i 1984. godine, na ova tri lokaliteta, ustanovljena je populacija - veličine od 25 do 30 parova. Tada je registrovano i 15 aktivnih gnijezda.

Jedna od njihovih najimpresivnijih kolonija je bila iznad Tekije u Blagaju

Od 1984.do 1991. godine kroz nesavjesne ekološke incidente, postepeno su nestajale kolonije bjeloglavog supa - Gyps fulvus.

U Blagaju je došlo do trovanja supova 1991 god, kada je čovjek, da bi odbranio svoje stado koza od vukova, otrovao jednu kozu u nadi da će ubiti vuka. Međutim, otrovao je skoro sve supove koji su nastanjivali to područje.

Omladinski klub Novi val od 2007 godine radi na povratku Bjeloglavih supova na njihova prirodna staništa, područje Blagaja, što je vrlo složen i komplikovan posao.

Omladinski klub Novi val je objavio saopštenje kojim žele ukazati na sve probleme sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava po pitanju lešinara kao i problema sa ostalim ptičijim vrstama koje se nalaze kod nas.

Pozvali su građane Bosne i Hercegovine da dođu i posjete Eko centar Blagaj kako bi na simboličan način obilježili međunarodni Dan lešinara

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo