Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Briga, ljubav i pažnja prema povratničkim džematima

, Published in Društvo Featured

Odjel za ženski aktivizam i porodicu Muftijstva tuzlanskog u ovoj kalendarskoj godini planirao je posebnu pažnju posvetiti djelovanju u povratničkim džematima koji se nalaze na području ovog muftijstva. U okviru svojih redovnih aktivnosti Odjel je u nedjelju, 12. februara realizovao prvu u nizu planiranih aktivnosti na području povratničkih džemata. Upriličena je posjeta Medžlisu Islamske zajednice Bratunac.

Koordinatorice za ženski aktivizam, učenice Behram-begove medrese, džematlijke iz lukavačkih, kalesijskih i tuzlanskih džemata, na čelu sa koordinatoricom Muftijstva tuzlanskog prof. Hasibom Saračević, posjetile su ovaj povratnički medžlis.

Ovom prilikom prisustvovale su učenju tevhida koji se svakog dvanaestog u mjesecu prouči u Gradskoj džamiji u Bratuncu za šehide koji su svoje živote ugradili u temelje Bosne i Hercegovine u periodu Agresije na našu domovinu.

Nakon proučenog tevhida u Gradskoj džamiji, predata je hatma pred duše šehida ovog područja koju su proučile polaznice mekteba za odrasle iz Lukavca.

Riječima dobrodošlice obratio se Mersudin-ef. Majstorović, a potom i predsjednik Medžlisa Admir-ef. Velić, koji je, između ostalog, prisutne upoznao sa radom Medžlisa Bratunac.

- Zahvaljujemo se koordinatoricama i aktivisticama Muftijstva tuzlanskog koje su odvojile svoje vrijeme i došle da se zajedno sa našim sestrama ovog 12. februara sjetimo šehida s našeg područja, ali i svih šehida Bosne i Hercegovine. Značajno je napomenuti da su majke i sestre koje su se vratile ovdje, nažalost, usamljene i svaki vid druženja koji im popuni vrijeme u svakodnevnom životu i njihovoj boli, sigurno na određeni način olakšava nastavak borbe koja će, po svemu sudeći, još dugo trajati. Stoga aktivnosti ovakvog tipa trebaju postati pravilo, a ne izuzetak, kazao je Velić.

Emanet brige o našem narodu

Za ovu priliku koordinatorice i džematlijke sa područja medžlisa Čelić, Odžak, Kalesija, Srebrenik, Lukavac- Puračić, Tuzla kao i profesorice Behram-begove medrese pripremile su oko 400 prigodnih hedija za džematlijke i džematlije u bratunačkim džematima.  

Učenice Behram-begove medrese su za ovu priliku pripremile posebne hedije za djecu koja pohađaju mektebsku nastavu u bratunačkim džematima.

Posjetu Bratuncu inicirao je Odjel za ženski aktivizam i porodicu Mufitjstva tuzlanskog na čelu sa prof. Hasibom Saračević.

-Posjeta Medžlisu Bratunac je od izuzetne važnosti u cilju jačanja međusobne saradnje, podsticanja razumijevanja i potpore za sve ono što naši povratnici čine na putu opstanka vjere i naroda na ovim prostorima. Cilj je stalno podsjećanje na emanet brige o našem narodu, farz čuvanja i očuvanja zajednice bez koje pojedinac ma koliko jak bio ne može opstati, istakla je prof. Hasiba Saračević u svome obraćanju.

-Žene su snaga koja je i pored svih patnji uspjela očuvati uspomene na šehide, na ljubav prema rodnoj grudi i koje su i danas nesebična žrtva u čuvanju vjere i tradicije, dodala je Saračević.

Posjeta šehidskom mezarju Veljaci i Memorijalnom centru Potočari

Upriličena je posjeta šehidskom mezarju Veljaci, a potom i Memorijalnom centaru u Potočarima.

Prema riječima Hibe Ramić, koordinatorice za ženski aktivizam pri Medžlisu Bratunac ovakve posjete su itekako značajne za džematlijke na ovom području.

-Ove posjete nam ulivaju nadu da nismo same i da možemo računati na vas, da zajedno prenesemo na naša pokoljena poruku šta se dogodilo na ovom području i da se može nastaviti živjeti i boriti. Da znamo za šta se borimo na tom putu, kazala je Ramić.

Bratunac su posjetile koordinatorice za ženski aktivizam i porodicu Medžlisa Tuzla, Kalesija, Vlasenica i Srebrenica, kao i učenice drugog i trećeg razreda Behram-begove medrese.
Prema riječima jedne od učenice Behram-begove medrese ova posjeta je važna za sve generacije, a posebno za mlađe. Srednjoškolci trebaju više znanja i svijeti o događanjima tokom Agresije na Bosnu i Hercergovinu, posjećivati mjesta poput ovih i njegovati sjećanje na šehide naše domovine.

- Važno je da jačamo našu svijest o povratnicima u ovaj važan dio naše domovine, da gajimo svoju empatiju prema njima i da obnavljamo svoja sjećanja kako se, ne daj Bože, historija ne bi ponovila. - kazala je Armina Malkić.

Elmedina Osmić Brzović

Rate this item
(1 Vote)