Behram-begova medresa: Hafiska dova Abdullahu Haliloviću Istaknuto

24 Feb 2017

Hafiska dova Abdullahu Haliloviću, 52. hafizu Behram-begove medrese u periodu njezinog obnovljenog rada, proučena je u srijedu 23. februara u džamiji Behram-begove medrese.

Promociji mladog hafiza su prisustvovali izaslanik reisul-uleme muftija Hamed-ef. Efendić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić, direktor Fondacije za hifz u BiH dr. Džemal Muslih, direktor Fonda Bošnjaci Šahin Kerla, muderisi, hafizi, imami, rodbina i prijatelji mladog hafiza.

Abdullah Halilović, sin Muhidina i Hajrije, učenik je 2. razreda Behram-begove medrese i 52. hafiz ove škole. Osnovnu školu do 5. razreda pohađao je u Jordanu. Nakon povratka iz Jordana i završetka osnovne škole upisuje se u Behram-begovu medresu u Tuzli.

Direktor Hatunić je kazao kako u kompleksu Medrese svakodnevno djeluje 11 hafiza. Među profesorima je 5 hafiza, 2 profesorice su hafize i trenutno 4 učenika Medrese nose časnu titulu hafiza.

Muftija Fazlović je čestitao mladom hafizu, njegovom muhafizu i porodici, te istakao kako je važno da u našoj zemlji imamo porodice i škole Kur'ana.

Kao učenik osnovne škole, hafiz Abdullah Halilović je hifz učio pred svojom majkom, a nakon upisa u Medresu pred muhafizom, hafizom Nedžadom Vehabovićem.

Hifz je položio pred komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH u periodu od 16.1.2017. do 30.1.2017.

Diplomu hafiza Kur'ana Časnog mladom Abdullahu Haliloviću uručio je izaslanik reisul-uleme muftija Hamed-ef. Efendić. Nagradu i priznanje ,,Fonda ,,Bošnjaci" iz Sarajeva uručio je direktor Šahin Kerla. Muftija Efendić je u svome obraćanju istakao važnost učenja hifza i važnost nastojanja da se živi po propisima i uputama Kur'ana.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo