U Konjicu počinje manifestacija ‘Dani Sejfullaha ef. Prohe’ Istaknuto

06 Mar 2017

Kulturno-obrazovna manifestacija “Dani Sejfullaha ef. Prohe“ počinje u ponedeljak, u Galeriju Narodnog univerziteta Konjic.

Organizatori manifestacije, KUU “Sejfullah“, pripremili su bogat program u kojem će predstaviti nova izdanja Fondacije “Lijepa riječ“, izložbu slika, skulptura i umjetničkih instalacija “Sjećanje na Dželaludina Rumija” te panel diskusiju o ljudskim pravima “Hidžab- identitet i izbor“.

Također će biti organizovana i studentska konferencija o rahmetli Aliji Izetbegoviću “BiH prije svega“, izložba fotografija “Istanbul-Sarajevo, Biseri osmanske arhitekture“ autora Kenana Šurkovića i Elvire Bojadžić, kao i Kazivanje o Miljeniku s.a.w.s.

U okviru programa otvorenja manifestacije nastupit će Unplugged trio Konjic, najavljeno je iz KUU “Sejfullah“, a najavljen je i koncert tesawufske muzike, Hor “Sejfullah” & mr. Aljo  ef. Cikotić, Armin Muzaferija, kao i promocija monografije Gradske džamije u Konjicu.

Biografija Sejfullaha ef. Prohe

Sejfullah-efendija Proho (Prohić), rođen je 1276./1859. godine u Konjicu. Osnovno obrazovanje, a potom i nižu medresu završio je u rodnom Konjicu. Školovanje nastavlja u Sarajevu do svoje 25. godine, nakon toga odlazi u Istanbul, gdje uči punih 11 godina pred najpoznatijim učenjacima tog vremena.

Po povratku iz Istanbula postavljen je za profesora “Šeriatsko-sudačke škole” u Sarajevu, gdje je ostao sve do odlaska u penziju 1345./1926. godine zbog toga što je potpu­no oslijepio. Potpuni gubitak vida u posljednje dvije godine života mnogo ga je pogodio jer nije mogao čitati niti pisati.

Umro je u četvrtak 29. decembra 1932. godine. Iza sebe je ostavio poduži spisak vrijednih djela, više od 37, na arapskom, turskom i bosanskom, od kojih je znatan broj objavljen u BiH, kao i tri sačuvana prijevoda s turskog na bosanski jezik, kao i brojni članci.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo