Tuzla: Centralna manifestacija povodom Lejletul-mi’radža Istaknuto

24 Apr 2017

Čaršijska džamija u Tuzli je u nedjelju, 23. aprila, poslije akšam namaza, bila mjesto održavanja centralne svečanosti Medžlisa Tuzla povodom mubarek noći Lejletul-mi’radža.

Na samom početku prigodnim riječima dobrodošlice obratio se imam Čaršijske džamije dr. Rusmir ef. Šadić.

Svi oni koji su došli na ovu svečanost imali su priliku uživati u posebno odabranom reportoaru najljepših odlomaka mevludskog spjeva, kolažu salavata i ilahija. Svečani program izveli su tuzlanski imam, članovi hora „Gazi Turali-beg“.

Prigodnu besjedu ovim povodom održao je imam džemata Kralj Abdullah, hafiz dr. Edin ef. Peštalić koji je podsjetio na osnovne poruke miradža. Hafiz Peštalić je nadahnuto govorio o onome što je Poslanik a.s. vidio na miradžu, ističući da je hedija koju je donio s miradža bio namaz.

-Naša horizontala je naš islam. Treba je ispuniti namazima, dobrim djelima i drugim Allahu dragim djelima, kazao je dr. Peštalić, dodajući da je namaz miradž vjernika.

U svom obraćanju glavni imam hafiz Ahmed ef. Huskanović je poselamio sve prisutne, zahvalio im se na dolasku, te je istakao da u ovim teškim vremenima koja naša pleća zanju opteretiti velikim bremenom iskušenja svaki vjernik sebe može i treba pomoći saburom i namazom.

Svečani program u Čaršijskoj džamiji završen je klanjanjem jacije namaza i dovom Allahu Uzvišenom da poruka mi’radža bude naš stalni podsjetnik na to da će nakon perioda teškoće doći olakšanje.

Radio BIR

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo