Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta

30 Okt 2017

Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta bila je tema novog naučnog projekta Međunarodnog foruma Bosna organiziranog u Mostaru proteklog vikenda.

Programi su višeznačno i sadržajno ukazali na nužnost bavljenja proučavanjem usmene tradicije i očuvanja njenog autentičnog tumačenja. Programi su otvoreni u petak večer 27.10. izložbom Amre Hadžimuhameović pod nazivom Umjetnost bosanske musandere.

Istu večer održana je i javna rasprava o bosanskoj usmenoj tradiciji dok je sutra dan nakon naučnog skupa i izlaganja dvadeset naučnih javnih radnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sandžaka upriličeno i javno predstavljanje knjige Seada Šemsovića o Epskom svijetu Avda Međedovića.

Poznatim naučnim radnicima, profesorima i istraživača na polju usmene tradicije kod Bošnjaka, poput akademika Šerbe Rastodera, akademika Ferida Muhića, Akademika Rusmira Mahmutćehajića, Enesa Kujundžića, Mirsada Kunića, Atvije Kerovića, Nirhe Efendić, Sanjina Kordića, Asima Zubčevića, pridružilo se i nekoliko mlađih istraživača kao što su Jasmin Hodžić, Jahja Ferhatović, Irma Marić, Nerin Dizdar, Amer Medar, Indira Durmić, Edim Šator, Tarik Ćušić i drugi.

Svi programi protekli su u organizaciji Muzeja Hercegvoine i Centra za kulturno nasljeđe Foruma Bosne i uz finansijsku podršku Ministarstva obrazovanja F BiH.

H.E

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo