Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Gazi Husrev-begova medresa obilježila 481. godišnjicu

, Published in Društvo Featured

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu je obilježila 481. godišnjicu neprekidnog odgojno-obrazovnog rada. Veliki Gazi Husrev-beg je davne 1537. godine utemeljio Medresu koja je do današnjih dana iznjedrila plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju Bosne i Hercegovine.

Tim povodom danas je održana i prigodna svečanost kojoj su prisustvovali su predstavnici iz vrha Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazović kao i brojne ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života.

Uvodnim riječima obratio se direktor Medrese mr. hfz. Mensur ef. Malkić koji se kratko osvrnuo na rezultate ostvaren tokom protekle godine kao i na ono šta Medresu i njen kolektiv očekuje tokom predstojeće godine.

„Mi danas svojim prisustvom ovdje svjedočimo da Medresa kojoj je Gazi Husrev-beg vizionarski trasirao put ide smjerom naznačeni u vakufnami i pruža učenicima ono što vrijeme i prilike zahtijevaju. Ove 2018. godine obilježit ćemo ako Bog da još jedan jubilej – 50 godina od izlaska prvog broja đačkog lista Zemzem. Od 1968. godine izašlo je 198 brojeva ovog lista, a u pripremi je i poseban zbornik radova posvećen ovom značajnom jubileju“, kazao je direktor Malkić te dodao:

„Tokom 2017. godine finalizirani su radovi na rekonstrukciji internata muškog odjeljenja medrese pokrenuti prije dvije godine. Također u toku je i priprema potrebne dokumentacije za rekonstrukciju ženskog odjeljenja na Drveniji.

Nadam se uz Allahovu pomoć da će nas prijatelji Gazi Husrev-begove medrese kao i dosada podržati i pomoći u ovom velikom projektu koji je pred nama“, zaključio je Malkić istaknuvši i uspjehe u obrazovnom segmentu, posebno kada je riječ o vannastavnim aktivnostima.

„Izdvojit ćemo i iskazati ponos što je učeni 3. razreda naše medrese hafz Ahmed Hamidović na međunradnom takmičenju hafiza Kur`ana u Mekki 2017. godine osvojio prvo mjesto“, istaknuo je Malkić.

Čestitke povodom ovog značajanog datuma ne samo za Islamsku zajednicu već i za sve muslimane na ovim prostorima uputio je i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović naglasivši protiom nemjerljivi značaj i važnu ulogu koju je Gazi Husrev-begova medresa imala.

„Koristim ovu priliku da svim profesorima, osoblju i učenicima Medrese još jednom čestitam Dan škole. Ovo je dan u kojem mi svojim dolaskom ovdje na simboličan način odajemo priznanje za vaš trud i zalaganje, trud koji vi svakodnevno ulažete u odgajanje budućih naraštaja. To radite tiho i uporno. Kao i ostalim prosvjetnim radnicima društvo vam rijetko odaje dužno poštovanje za taj vaš hizmet. Zato dozvolite da se zajedno makar na ovaj jedan dan u godini javno zahvalimo na misijskom poslu kojeg obavljate“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović koji je također podsjetio na važnu ulogu koju ulema ima u zajednici muslimana.

- Muhammed a.s. je kazao za ulemu da su nasljednici vjerovjesnika, da su „veresetu-l-enbijai“. Vi ste njihovi nasljednici u ovoj plemenitoj misiji i zato se Božiji blagoslov i bereket uvijek, bez obzira na iskušenja kroz koja smo prolazili kao narod i kao država, spuštao na ovu školu, na ovaj veliki hajrat plemenitog Gazi Husrev-bega, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

U okviru današnje svečanosti dodijeljena su posebna priznanja za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove njezinim svršenicima Mehmedaliji Hadžiću, bivšem profesoru Gazi Husrev-begove medrese i Safetu Softiću, prvom zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

„Duboko vjerujem da je sadašnji trenutak u našem životu prava prilika, odnosno Božiji dar, da sami sa sobom svedemo račun. Svaki od nas treba da pronađe sposobnost da sluša i čuje drugog jer bez toga nema djelotvornog razgovora među ljudima. Nesumnjivo, Islamska zajednica po svojoj naravi i u skladu sa značenjem naziva prve sure u Kur`anu, El-Fatiha - Otvaračica, je mjesto tog otvarajućeg razgovora“, kazao je Mehmedalija Hadžić koji je Gazi Husrev-begovu medresu završio 1968. godine.

Svoji počastvovanost dodjelom priznanja izrazio je i Safet Softić koji je Gazi Husrev-begovu medresu završio 1984. godine. „Ne vjerujem da postoji škola u svijetu u kojoj se njeni učenici više vežu jedni za druge i u kojoj se razvija takva vrsta bratstva i doživotnog prijateljstva i vjerujem da zbog te činjenice Medresa opstaje kroz stoljeća. Velika je čast biti u društvu nosilaca ovog priznanja jer su to imena koja su obilježila našu epohu. Stoga danas zahvaljujem Uzvišenom Bogu, svojim roditeljima i upravi Medrese“, kazao je Safet Softić.

Na kraju treba dodati da su prigodna priznanja dodijeljena i Nevzeti Kadrić i Fati Kafadar, dugogodišnjim članovima radnog kolektiva Gazi Husrev-begove medrese. Također, prigodne zahvalnice dodijeljene su i načelniku općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću, Senadu Misimoviću te porodicama Suljović i Jašarević za materijalnu pomoć pri ranije pomenutoj rekonstrukciji internata Medrese u proteklom periodu.

(MINA)

Rate this item
(0 votes)