Digitalna prezentacija kulturnog naslijeđa BiH

09 Feb 2018

Prva multimedijalna knjiga u Bosni i Hercegovini "Digitalna prezentacija kulturnog naslijeđa BiH" autorice Selme Rizvić predstavljena je jučer u Historijskom muzeju.

Promotori knjige Adnan Busuladžić s Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Haris Šupić s Odsjeka za računarstvo i informatiku Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, kazali su da to pionirsko djelo autorice Rizvić ima veliki značaj značaj za BiH.

Busuladžić je kazao da je knjiga namijenjena stručnjacima koji se bave zaštitom kulturno-historijskih spomenika, arheolozima, arhitektima, konzervatorima, etnolozima, historičarima.

Naveo je da je u knjizi prezentirano 17 projekata, različite kategorije i prirode, od etnoloških predmeta do građevinskih historijskih zdanja koja su kroz rekonstrukciju, digitalizaciju i prezentaciju dokumentirani u ovoj knjizi. Time je olakšan pristup izučavanja kulturnog naslijeđa BiH.

"Ova knjiga je bitna jer pionirski prezentira nove tehnologije zahvaljujući domaćim resursima, sa Elektrotehničkim fakultetom i ljudima koji žive i rade u BiH, tako da će ona polučiti rezultate u praktičnim saznanjima i spašavanju i korištenju historijskog blaga", istakao je Busuladžić.

Za Šupića knjiga nije važna samo s aspekta digitalizacije kulturnog naslijeđa, nego općenito s aspekta primjene informacionih tehnologija u puno širem kontekstu, uključujući medicinu i obrazovanje, budući da se metode i pristupi prezentirani u ovoj knjizi mogu koristiti u različitim oblastima.

"Knjiga predstavlja izuzetno važno prikupljeno stručno iskustvo za implementaciju i budućih projekata ne samo u digitalizaciji kulturnog naslijeđa, nego i u mnogim drugim sferama koje se temelje na informacionim tehnologijama", naglasio je on.

Autorica Rizvić u knjizi predstavlja rad istraživačke grupe Sarajevo Graphics Group s Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, na prikazu kulturnog naslijeđa BiH putem digitalnih tehnologija.

Riječ je o multimedijalnim prezentacijama kulturnih spomenika i muzejskih postavki, tako da je i sama knjiga multimedijalna, budući da se iz elektronske verzije koja je dostupna besplatno online mogu pogledati web stranice projekata i filmovi o njima.

"Knjiga ima prikaz tehnologija, kako su se mijenjale kroz godine i kako smo mi istraživači napredovali u radu sa tim tehnologijama. Knjiga posjeduje virtualne muzeje bosanskih tradicionalnih predmeta butmirske kulture, rekonstrukciju Tašlihana, Bijelu tabiju, stećak iz Donje Zgošće, Isabegov vakuf-Mevlevijska tekija", kazala je.

Knjiga je multimedijalna, elektronska je i dostupna online besplatno.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo