Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

U Pruscu otvoreni "508. Dani Ajvatovice"

, Published in Društvo Featured

Svečanim programom, koji je upriličen na Musalli u Pruscu u nedjelju, 17. juna 2018. godine otvoreni su “508. Dani Ajvatovice”.

Ovogodišnji Dani Ajvatovice počeli su 2. juna 20. jubilarnim karate turnirom “Bugojno-open 2018” u Bugojnu, a u danima manifestacje biti će realiziran veliki broj vjerskih, kulturnih, humanitarnih, sportskih sadržaja u Pruscu, Donjem Vakufu, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Bugojnu, Travniku, Novom Travniku, Vitezu, Jajcu, Busovači, Fojnici, Livnu i Sarajevu. Tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija i ove godine posjetiocima nudi brojne vjerske, kulturne i sportske događaje, a centralni program bit će organizovan u nedjelju 1.jula na Ajvatovičkoj livadi.

“Programski sadržaji ovogodišnje 508. manifestacije „Dani Ajvatovice“ planirano je da se izvedu nakon mjeseca ramazana zbog čega oni ove godine traju nešto kraće, ali sa skoro istim brojem sadržaja kao i prošle godine, preko osamdeset, pri čemu smo nastojali da oni budu što kvalitetniji i raznovrsniji. Ovogodišnjim „Kad vjera govori i priroda sluša” željeli smo ukazati na kompatibilnost i sklad vjere i prirode jer im je Stvoritelj isti. Kako kažu neki islamski učenjaci, Uzvišeni Bog se ljudima objavljuje ne samo kroz Svoju riječ odnosno Kur'an nego i kroz Svoja stvorenja odnosno prirodu. Onaj ko istinski želi Uputu, naći će je u objavi, ali i u prirodi i njenim fenomenima. Isto tako, priroda se pokorava Božijim zakonima, pa imamo i dan i noć, i sunce i kišu, i ljeto i zimu, i vodu i rastinje, a kada Bog odredi zbog iskrene dove stijena puca i voda poteče”, kazao je u svom obraćanju predsjednik Organizacionog odbora „Dana Ajvatovice“, muftija travnički Ahmed ef.Adilović.

Pred velikim brojem predstavnika vjerskog, kulturnog, političkog i javnog života SBK i BiH, prisutnima posjetiteljima obratio se i Tahir Lendo, premijer Vlade Srednjobosanskog kantona koja je i ove godine podržala manifestaciju “Dani Ajvaovice”.

“Danas u slobodnom okruženju koje smo sami izborili, ispoljavamo vjerska osjećanja i duh Ajvatovice u svom punom izvornom obliku i potvrđujemo demokratičnost društva, sposobnost da primjenjuje najviše standard evropskog puta kojem težimo. Ajvatovica je jedinstvena manifestacija tradicije usmjerena na naše jedinstvo,kao najvažnija pretpostavka opstojnosti u datom nam vremenu i prostoru. Dosljednost tradicije, izazovi današnjeg vremena upućuju nas na izvor najboljeg puta, ka dobrom i boljem u budućnosti i jača naš osjećaj, ponos ka sopstvenim vrijednostima. Podržavajući ovakve manifestacije, Vlada SBK šalje poruku svim vjernicima ovih prostora da svako i svuda na prostorima BiH ima pravo i slobode zajamčene Ustavom ove države čiji kontinuitet se potvrđuje i tradicijom ovog dovišta”, kazao je premijer Lendo.

Manifestaciju “508.Dani Ajvatovice” proglasila je otvorenom potpredsjednica Federacije BiH dr. Melika Mahmutbegović.

“Izuzetna mi je čast što smo večeras ovdje u mubarek danima Bajrama, svjedočimo otvorenju 508.Dana Ajvatovice, tradicije duge preko petsto godina, Ajvatovice kao svjedoka našeg identiteta i opstanka na ovim prostorima. Meni je i ove godine pripala čast da otvorim Dane Ajvatovice. To je privilegija funkcije koju obavljam, ali za mene lično to je mnogo više. Za mene je ovo doživljaj, jedan posebno značajan zato što je ovaj prostor Prusca, Donjeg Vakufa, Skopske doline dio mene i dio mog identiteta, a Ajvatovica sama po sebi je svakako priča bez kraja, priča u kojoj pronalazimo inspiraciju, priča koja za svakog od nas prenosi pouke i poruke, kroz generacije i prije mene i nas, a biće i poslije mene i svih nas, kazala je u svom obraćanju potpredsjednica Mahmutbegović.

U Danima Ajvatovice biće upriličeno više od 80 programskih sadržaja, 23 su naučno-edukativni, od čega je 17 promocija knjiga i šest tribina.

(www.muftiluk-tr.ba)

Rate this item
(2 votes)