Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Mladi iz Zenice pokrenuli društvenu mrežu hafizlist.com

, Published in Magazin Featured

Inžinjer mašinstva zajedno sa prijateljima iz Zenice kreirao novu društvenu mrežu namjenjenu hafizima, odnosno vjernicima koji su na putu učenja Kur'ana.

Inžinjer mašinstva i developer Edin Ibreljić, student Politehničkog fakulteta, Hamza Karalić, te hafiza i studentica Islamskog pedagoškog fakulteta Fatima Gazić početkom jula 2018. godine pokrenuli su novu društvenu mrežu pod imenom hafizlist.com.

Kako navode osnivači riječ je o društvenoj mreži za hafize i one koji uče hifz, a odnedavno je otvorena za sve muslimane.Na toj društvenoj mreži dostupni su korisni sadržaji za ljude drugih religija. Kao i na ostalim društvenim mrežama i na ovoj se mogu objavljivati statusi, komentari, slike, postavljati video link ili sadržaji sa drugih stranica, te slati i primati poruke, kao i koristiti instant chat grupe.Također, na ovoj društvenoj mreži se nalazi besplatan forum za sve posjetioce, rubrika za investitore, marketing, rubrika za programere, a u budućnosti se očekuje još mnogo opcija i sadržaja.Glavni cilj ove društvene mreže jeste povezati sve hafize i osobe koje uče hifz na svijetu na jedno mjesto, poručuju osnivači.

Za realizaciju projekta potrebni investitori

Edin Ibreljić kaže da je na ideju za pokretanje ovakve društvene mreže došao kroz konstantno druženje sa Kur’anom i onima koji uče Kur’an što ga je dovelo do ideje o potrebi da se svi učači okupe na internetu na jednom mjestu.

“Zaista, danas je potrebno da se kod muslimana nađe spoj između vjerskog i svjetskog, a na ovoj stranici to je i učinjeno“, kaže Ibreljić.

Na pitanje kakva su njegova očekivanja od ovog projekta Ibreljić odgovara kur’anskim ajetom “Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam.” (Hud, 88)

IT projekti, odnosno startapi su već postali stvarnost današnjih generacija studenata, ali se ne mogu razvijati bez investitora i podrške institucija. Ovom prilikom pokretači ovog projekta pozivaju potencijalne investitore da im se jave i ulože u ovaj orginalni projekat koji ima opravdanu potrebu na nivou muslimanskog svijeta.

“Aktivno radimo na pronalasku investitora, i nadamo se da ćemo uspjeti u tome. Naš početni web hosting traje tri godine i to nam je rok da privučemo investira u projekat. Ukoliko ne pronađemo, nažalost, sve će ostati na ideji. Ovim putem pozivam one koji su zainteresovani da investiraju u projekat da se jave na e-meil: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.“, kaže Ibreljić, te dodaje da svi koji žele da afirmišu dobro i pozitivne vrijednosti su dobrodošli.

Fatima Gazić je studentica Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i jedina hafiza u timu koji je osnovao i vodi ovaj projekat.

U razgovoru za AA hafiza Gazić kaže da je njena zadaća u ovom projektu da svaki sadržaj provjeri da li je u skladu sa onim ciljevima koje postavljeni na početku projekta, a to je da svaki sadrzaj mora biti motivacija za učače hifza, odnosno mora biti podsjetnik za one koji su hafizi, kao i one koji nisu na tom putu da krenu istim, ali i za sve muslimane da bude podsjetnik cinjenja dobra i sveopćeg dobra.

“Nadam se da će hafizlist biti od koristi učačima hifza i olakšati im taj časni put, ali i svim muslimanima izvor dobra. Želim posebno istaći saradnju sa Muftijstvom zeničkim, od kojeg imamo punu podršku”, kaže hafiza Gazić.

Saradnja sa Islamskom zajednicom u BiH i BIGMEV-om

Projekat su prepozanali i podržali Muftijstvo zeničko i BIGMEV.

Krajem septembra 2018. održan je sastanak u prostorijama Muftijstva zeničkog između muftije dr. Ejub ef. Dautovića i osnivača i administratora društvene mreže Hafizlist.com.

Tom prilikom je dogovorena zajednička saradnja i podrška između Muftijstva i osnivača društvene mreže Hafizlist.com.

Akos/Voloder Sanadin

 

Rate this item
(0 votes)