Zuko: Da se djeca s invaliditetom u školi osjećaju ravnopravnima

08 Nov 2018

Koordionacioni odbor udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo (KOO KS) uz podršku MyRighta okupio je danas u Sarajevu predstavnike organizacija osoba s invaliditetom i javnih institucija radi razgovora o zajedničkom razumijevanju kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja za osobe s invaliditetom.

Predsjednik KOO KS Fikret Zuko smatra da u ovdašnjem društvu o inkluziji mnogo govore kako predstavnici vlasti tako i udruženja osoba s invaliditetom, ali da to baš i ne shvaćaju na isti način.

- Osiguravanje asistenta u nastavi za osobe s invaliditetom tek je početak u procesu da se nešto riješi. Kad govorimo o inkluziji, govorimo o svemu onome (pristupačnost, udžbenici, nastavnici, roditelji...) što sudjeluje u procesu obrazovanja da učenik može doći od kuće do škole, biti ravnopravan u školi i vratiti se kući. To je način da se djeca s invaliditetom osjećaju ravnopravnima i sretnima – naglasio je u izjavi novinarima.  

Podsjeća da je obrazovanje jedan od prioriteta Akcionog plana za unaprjeđenje prava i položaja osoba s invaliditetom u KS 2018-2021, te je najavio nastojanja da svi subjekti (koji sudjeluju u obrazovanju ili stvaraju uvjete za obrazovanja) vode računa da u tom procesu sudjeluju i osobe s invaliditetom kojima treba višestruka podrška u društvu.  

Članica Udruženja slijepih KS Amna Alispahić podsjetila je da je 'BiH ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, član 24 propisuje obaveze države, a komentar UN komiteta o pravima osoba s invaliditetom na član 24 dodatno pojašnjava obaveze države'. Samo bi, kaže, to trebalo slijediti.   

- Član 24 Konvencije podrazumijeva da osobe s invaliditetom ne smiju biti isključene (po bilo kom osnovu)  posebno po osnovu invaliditeta iz procesa obrazovanja. Nažalost, podaci s terena pokazuju da je to u većini slučajeva upravo tako. Ako djeca i pohađaju školu, uglavnom se dešava da su osobe koje asistiraju toj djeci u nastavi nedovoljno educirane, ne postoje razumna prilagođavanja - istaknula je.    

Direktor Porodičnog savjetovališta KS Senad Alić kaže da to savjetovalište, zajedno s Koordionacionim odborom  udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo, radi na promociji inkluzivne kulture. Pokušavaju promovirati potrebe, ali u dva smjera.   

- Radeći sa roditeljima, nastavnicima i djecom dajemo značaj razumijevanja približavanja jednih drugima. Zajedno i sa resornim ministarstvima pokušavamo osigurati bolji stepen inkluzivne kulture. Cilj nam je da, barem kroz plan i program odjeljenskih zajednica, ubacimo segment razgovora i razumijevanja tj. odgoja i djece i nastavnika i roditelja o inkluzivnoj kulturi jer inkluzija je sve - naglasio je.

Skup 'Jednako razumijevanje kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja' organizirao je Koordionacioni odbor udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo (KOO KS), uz podršku MyRighta.

(FENA) 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo