Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Priznanje „Hasan ef. Škapur“ dodijeljeno Zijadu Ljevakoviću

, Published in Društvo Featured

Centralna manifestacija u povodu 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Muhammeda, a. s., za područje Muftiluka zeničkog održana je u utorak 20. novembra 2018. godine, poslije podne-namaza, u Ferhad-begovoj (Čaršijskoj) džamiji u Tešnju.

Nakon što je proučen tradicionalni mevlud, na manifestaciji je uručeno priznanje i nagrada „Hasan ef. Škapur“ za doprinos u razvoju islamskih znanosti ovogodišnjem laureatu Zijad ef. Ljevakoviću, prof., bivšem direktoru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Priznanje Zijad ef. Ljevakoviću, prof., uručio je mufija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, a nagradu predsjednik IO Medžlisa IZ Tešanj gosp. Zehrudin Kruško.

Prigodan mevludski program proučili su imami Medžlisa IZ Tešanj, a prisutnima se obratili: imam Čarši džamije mr. Enver ef. Kurtić, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, Zijad ef. Ljevaković, prof i muftija zenički doc. dr. sc. Ejub ef. Dautović.

Glavni imam Medžlisa IZ Tešanj je ukratko rezimirao dosadašnji rad Fonda „Hasan ef. Škapur" i obrazložio Odluku Komisije da ovogodišnje priznanje i nagradu dodijeli Zijad ef. Ljevakoviću, navodeći pri tome kratku biografiju dobitnika ističući da je ovo 15. jubilarno priznanje i nagrada koje se dodjeljuje iz ovog Fonda, te da je iz njega do sada uručeno 167 stipendija učenicima u ukupnom novčanom iznosu od preko 43.000,00 KM.

Zijad ef. Ljevaković, prof. zahvalio se na priznanju, ističući da mu je ovo priznanje veoma važno zbog toga što je došlo od sredine u kojoj je odrastao i zbog toga što nosi naziv po čovjeku koga je poznavao “koji je pored predavanja imamima i prevođenja Buharijine zbirke na bosanski jezik poznavao perzijski, arapski, turski, a predavao je u školi njemački i ruski jezik i stalno bio uz narod''. Podsjetio je prisutne i na priznanje „Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević“ kojim se čuvaju od zaborava velikani islamske misli na ovim prostorima. Zijad ef. Ljevaković, prof. također je istakao: ''Šta je to Muhammed, a.s. uradio da ga se evo nakon više od 1400 godina sjećamo i žudimo za njim i mi na ovim prostorima? On je očistio Božiju riječ od posrednika od Adema, a.s., do Muhammeda, a.s., odnosno izvršio pročišćavanje ljudske vjere. Čovjek je Allahovo, dž.š., stvorenje i nema posrednika između njega i Stvoritelja. Zato se čuvajte skrivenog posredništva. Pa kad tražite pomoć, tražite je od Allaha, dž.š. On će pomoć pružiti na Njemu znan način, preko ljudi i sl. Poslanik nas je učio da naš odnos sa Allahom, dž.š., bude stalan (kontinuiran), a ne samo u slučaju naše potrebe. Učio nas je da u radu sa ljudima budemo stalno na pravom putu, strpljivi i istrajni, jer bi se i neko od drugih mogao uputiti na pravi put, zato znajte dokle god ima onih koji su na pravom putu i koji na njega pozivaju Allah neće uništiti ni druge narode. Poslanik je dobro poznavao ljude i svakom davao savjet i preporuku koju njegova duša može podnijeti“.

Muftija zenički doc. dr. sc. Ejub ef. Dautović u svojoj besjedi istakao je da je ovo važan dan, dan kada Allah, dž.š., šalje na ovaj svijet Poslanika, a.s., kao milost svjetovima i podsjetio: „Prenosi se da je Vjerovjesnik, a.s., rekao: “Došao mi je Džibril i rekao: ‘O Muhammede! Živi koliko hoćeš, ali znaj da ćeš sigurno umrijeti! I voli koga hoćeš, ali znaj da ćeš se sigurno rastaviti od njega! I radi što god hoćeš, ali znaj da ćeš za to biti pitan! I znaj da je ugled i počast vjernika u njegovom noćnom ibadetu, dok je njegov ponos u njegovoj neovisnosti od ljudi,“. Također, muftija je ukazao na metode i načine kojima je Poslanik, a. s., odgajao generacije na koje se mi pozivamo i koje su nam primjer i uzor, te čestitao Medžlisu IZ Tešanj na aktivnostima: „Čestitam Medžlisu IZ-e Tešanj koji je ustanovio ovu nagradu i hvala im što vode brigu o nauci, odgoju i obrazovanju. Hvala i vama braćo što podržavate ovaj Fond i što svojim prilozima pomažete da se čuva islam, da se širi nauka i obrazovanje i da odgajamo generacije koje će čuvati islamske vrijednosti.“

U proteklom periodu dobitnici nagrade i priznanja ‘’Hasan ef. Škapur’’ bili su: prof. dr. Omer Nakičević (2005.), Mehmedalija Hadžić, prof. (2006.), dr. Šefik Kurdić (2007.), dr. Fuad Sedić (2008.), Mahmut Karalić, prof. (2009.), Kulturni centar „Kralj Fahd" Sarajevo (2010.g.), muftija bihaćki Hasan ef. Makić (2011.), Mirsad ef. Mahmutović (2012.), Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu (2013.), muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović (2014.), prof. dr. Zuhdija Hasanović (2015/1436.h.), mr. Salih ef. Indžić (2015/1437.h.), mr. Fuad ef. Omerbašić (2016.), zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajić (2017.), te Zijad Ljevaković, prof. ove godine.

(islamskazajednica.ba)

Rate this item
(1 Vote)