Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Godišnjica presude u slučaju „Prlić“: Nobilo, Kljuić i Pejaković na promociji knjige „Svjedoci zla“

, Published in Društvo Featured

Pod motom „Istina je samo jedna“, a povodom prve godišnjice presude u slučaju „Jadranko Prlić i ostali“ kojom je pravosnažno potvrđen „udruženi zločinački poduhvat“ i „međunarodni oružani sukob“ s učešćem regularnih snaga Republike Hrvatske, u četvrtak, 29. 11. 2018. godine u Multimedijalnoj sali na Kovačima u Sarajevu bit će održana promocija knjige „Svjedoci zla“ Akifa Agića i Faruka Vele.

Serijal promocija djela koji je pobudio ogroman interes bosanskohercegovačke i javnosti u Hrvatskoj, posvećen je upravo prvoj godišnjici pravosnažne presude najvišim vojnim i političkim zvaničnicima tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, kao i 25. godišnjici rušenja Starog mosta i otvaranja logora tzv. HZHB.

Inače, prva promocija održana je u Mostaru potkraj oktobra, a do sada je ovo djelo predstavljeno u Stocu, Gornjem Vakufu, Jablanici, Kaknju...

Na promociji u Sarajevu, pored autora, govorit će ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo, ratni član Predsjedništva BiH i nekadašnji demokratski predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljuić, legenda bosanskohercegovačkog glumišta Josip Pejaković, dok će moderator promocije biti glumac Mirza Mušija, koji će ujedno govoriti dijelove ove knjige.

Također, prigodan tekst ovim povodom priredio je jedan od najvećih živućih bošnjačkih intelektualaca, akademik Esad Duraković, inače član akademija nauka u BiH, Siriji i Jordanu.

Djelo „Svjedoci zla“, hronološkim slijedom, od nalogodavaca do izvršilaca, prate otvorenu agresiju vojske Republike Hrvatske i zločine Hrvatskog vijeća odbrane počinjene tokom rata na prostoru takozvane Republike Herceg-Bosne, što je konačno dovelo do drugostepene presude na Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju „Prlić i ostali“.
Ovo je, također, prvo djelo koje donosi najvažnije dijelove presude u slučaju „Prlić i ostali“.

Agić i Vele izvještajima „sa lica mjesta“ tretiraju najznačajnije, može se reći, ključne događaje, iz tog perioda bilo da je riječ o događajima sa prvih linija odbrane ili da je riječ o razgovorima sa svjedocima neposredno nakon davanja iskaza pred nadležnim sudskim instancama.

Sadržaj knjige tretira teme od početka rata u BiH do ove godine. U knjizi na vrlo vješt način se referiraju na krucijalna priznanja o agresiji i zločinima tadašnjih vlasti u Zagrebu kao i na niz dokumenata samoproglašene Herceg-Bosne. Na koncu, po prvi put u nekom djelu, publikovana je i pravosnažna presuda u slučaju „Prlić i ostali“.
Tekstovi koji u pravilu obiluju nepobitnim činjenicama pisani su u kraćoj izvještajnoj formi. U njima je primjetan obzir prema čitateljima koji i sami imaju iskustva iz perioda rata, i stoga su se suzdržavali od dužih i ličnih komentara na same činjenice.

Najduža poglavlja posvećena su ispovijestima vojnika koji su na tlo Bosne i Hercegovine poslani iz Republike Hrvatske i slučaj svirepe likvidacije oficira i vojnika IV korpusa iz zgrade „Vranica“ u Mostaru, koji još uvijek čeka svoj konačan epilog.

„Knjigu sam pročitao, poštena je i iskrena“, zapisao je, uz ostalo, fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.
Penzionisani mostarski muftija Seid ef. Smajkić, svjedok tragičnih događaja u Mostaru, istakao je da je „riječ o vrijednoj i autentičnoj građi“, o „zloćudnoj agresiji prema Republici BiH utemeljenoj na zločinačkoj paradržavnoj tvorevini Herceg-Bosni“.

Također, u knjizi su po prvi put objavljeni spiskovi logoraša koji su prošli konclogore tzv. Herceg-Bosne, a koje su sačinjavali pripadnici HVO-a.

Uz podsjećanje na ranije razgovore sa pokojnim fra Lukom Markešićem i dr. Ivom Bancem, u knjizi govore bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, advokat Ante Nobilo, glavni haški tužilac Serge Brammertz, fra Ivo Marković, historičar Tvrtko Jakovina, komunikolog i autor knjige „HVO u Sarajevu“ dr. Marijo Pejić, ugledni hrvatski novinar Boris Pavelić, Ivica Jeger, vojnik HV-a koji je ratovao u Gornjem Vakufu...

 

Rate this item
(0 votes)