Poručnik Jasmin Dupovac otputovao na liječenje u Tursku

25 Dec 2018

Trideset jednogodišnji poručnik Jasmin Dupovac služi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. 2006. godine završio je Vojnu gimnaziju Kuleli u Istanbulu, a 2010. godine Vojnu akademiju kopnene vojske (Kara Harp Okulu) u Ankari.

U augustu 2018. godine dijagnosticirano mu je oboljenje bubrega, a nakon odlaska u bolnicu u oktobru 2018. godine ustanovljeno je da mora na transplantaciju bubrega i da će neko od članova porodice biti donor.

Kako bi Jasmin otišao na liječenje u Tursku, kontaktirana je Ambasada Republike Turske u Sarajevu, te su molba i nalazi su uz pomoć Ambasade odnosno Ministarstva vanjskih poslova proslijeđeni Ministarstvu zdravstva.

Uz posredovanje Ambasade Republike Turske u Sarajevu i podršku Ministarstva zdravstva Republike Turske, odobreno je liječenje poručnika Jasmina Dupovca čije će troškove u potpunosti snositi Turska. Jasmin je danas u 12h otišao u Tursku gdje će mu u bolnici Istanbul Dr. Sadi Konuk Egitim ve Arastirma Hastanesi biti izvršena transplantacija bubrega.
Jasminov brat Zlatan Dupovac koji će biti donor, izrazio je svoju zahvalnost Turskoj i njenim građanima.

Povodom odlaska na liječenje Jasmin Dupovac je izjavio: „Trećinu svog života sam proveo u Turskoj i slobodno mogu reći da ako mi je Bosna i Hercegovina majka, onda mi je Turska otac. Budući da sam čuo da je ovakav tip operacija veoma rizičan u Bosni i Hercegovini, tražio sam pomoć od Turske, ambasadora i ovim putem im se zahvaljujem.“

Jasminov brat Zlatan Dupovac dodao je: „Turskom narodu bih želio reći, baš kao i moj brat i ja sam proveo trećinu života u Turskoj. Turska je pokazala da je uvijek spremna pomoći našoj zemlji baš kao što je pomogla mojoj porodici i mom bratu. Uz posredovanje Ureda vojnog atašea Ambasade Republike Turske u BiH, Turska će snositi sve troškove.“
Turska je već godinama nada za teško oboljele građane Bosne i Hercegovine.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo