Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

U Goraždu počela 15. manifestacija 'Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom'

, Published in Magazin

Tradicionalna 15. književno-kulturna manifestacija "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom" počela je danas u Goraždu, rodnom gradu jednog od najistaknutijih bh. književnika i humaniste.

Položeno je cvijeće pred bistu dr. Isaka Samokovlije u krugu goraždanskog Doma zdravlja koji nosi njegovo ime, a počast Samokovliji odale su delegacije Grada Goražda, JU Centar za kulturu i Doma zdravlja.

Direktor ove zdravstvene ustanove dr. Edin Čengić ukazao je na važnost djela Isaka Samokovlije koji je, kako je kazao, važna ličnost u historiji BiH, gdje je ostavio najviše traga kao književnik, ali i kao ljekar. Podsjetio je da je Samokovlija bio prvi "domaći“ ljekar koji je završio studij medicine u Beču i vratio se da radi u svom gradu.

- Veoma je značajna činjenica da se u našoj maloj sredini na prelasku iz turske vladavine u Austrougarsku rodio književnik svjetskog kalibra i to samo po sebi govori zašto je značajno da traje sjećanje na poznatog pripovjedača, ali i to da je kao ljekar radio u svojoj sredini - kazao je dr. Čengić.

Član organizacionog odbora, pomoćnik gradonačelnika Goražda Sanid Zirak istakao je da je Goražde davno shvatilo vrijednost stvaralačkog djela Isaka Samokovlije

- Kroz tematski povezane događaje, ova manifestacija traje cijelu godinu i u funkciji je popularizacije i upoznavanja širih društvenih masa o značaju i vrijednosti književnog dijela Isaka Samokovlije, njegovog humanističkog djelovanja i rezultata koje je kao takav ostavio dok je živio i radio ovdje. Mi osjećamo dužnu pažnju sa nivoa institucije gradske uprave da promoviramo ono za što se zalagao Isak Samokovlija - kazao je Zirak.

Petnaestom manifestacijom obilježava se 130 godina od rođenja i 64 godine od Samokovlijine smrti. Pored njegovog rodnog grada, dio programskih sadržaja i ove godine dešavat će se u Fojnici i Sarajevu, gradovima u kojima je istaknuti književnik radio i stvarao.

U okviru manifestacije čiji su organizatori Centar za kulturu Goražde, Grad Goražde, te Jevrejska zajednica BiH pod pokroviteljstvom kantonalnog ministarstva kulture, upriličena je i izložbena postavka fotografija "Život i djela Isaka Samokovlije“. Održana je takođe i promocija izabranih priča Samokovlije pod nazivom ''Priče'' u izdanju Izdavačke kuće ''Art Rabic'' Sarajevo, nakon čega su mladi članovi književnog kluba ''Isak'' održali poetski matine uz učešće hora Centra za kulturu.

Za četvrtak je najavljeno "Muzičko putovanje“ sa Hectorom Morićem i Meritom Bavčić, dok će se 26. januara održati promocija CD-a sa pjesmom ''Snivaj Goražde' koja će okupiti popularne goraždanske umjetnike i muzičare.

Manifestacija "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom“ nastavlja se u februaru kada će biti raspisan konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz regiona za izradu literarnih radova koji su tematski vezani za život i djelo Isaka Samokovlije, dok će u proljeće biti održan i tradicionalni kviz "Od proljeća do proljeća“ učenika osnovnih i srednjih škola iz BiH takođe o životu i djelu slavnog pripovjedača.

U maju, u sarajevskoj galeriji "Novi hram“ bit će postavljena izložba slika iz fundusa goraždanske Internacionalne likovne kolonije s motivima Drine i Goražda, a ista izložba bi trebala da bude predstavljena i publici u Fojnici. Učesnici internacionalne likovne kolonije slikat će radove na temu ''Drina u književnom opusu Isaka Samokovlije''. U oktobru će u Sarajevu biti održan i okrugli sto ''O književnom stvaralaštvu Isaka Samakovlije''.

Isak Samokovlija rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu koje je tada bilo dio austro-ugarskog carstva, u porodici sefardskih Jevreja. Porodica se doselila iz Samokova u Bugarskoj, po kojem dobijaju prezime – Samokovlija. Gimnaziju je završio u Sarajevu, a medicinski fakultet u Beču. Između dva rata radio je kao liječnik u rodnom gradu, potom u Fojnici, a od 1925. živio je i radio u Sarajevu. Svoju prvu pripovijetku "Rafina avlija“ objavio je 1927. godine u listu “Jevrejski život”, gdje je bio jedan od urednika, a prvu knjigu pripovjetki “Od proljeća do proljeća” objavio je 1929. u Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja književnika BiH (1945). Iza sebe je ostavio bogat književni opus koji čine zbirke pripovjedaka “Nosač Samuel”, “Sunce nad Drinom”, “Tragom života”, “Đerdan” i druge. Priče Isaka Samokovlije prevedene su i na strane jezike. Napisao je i četiri pozorišna komada - “Hanka”, “Plava Jevrejka”, “On je lud” i “Fuzija”, kao i druga književna djela. Umro je 15. januara 1955. godine i sahranjen je na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)