Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Džaferović: Raditi na sanaciji korita bujičnih rijeka kad nema poplava (VIDEO)

, Published in Društvo Featured

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obišao je danas Topčić Polje kod Zenice, kojeg su i ove godine usljed obilnih padavina u nedjelju pogodile poplave te je nabujala rijeka odnijela dio puta.

Lokalne i kantonalne vlasti te mještani ovog naselja stavili su sva raspoloživa sredstva u funkciju kako im se ne bi ponovila situacija od prije gotovo pet godina kada su štete od poplava i klizišta bile nemjerljive, uništile su brojne objekte i kuće, a prizore iz maja 2014. godine mještani dobro pamte i danas.

Lokalni put koji vodi ka naseljima u Topčić Polju proteklog vikenda je uništen, jer je zbog velikih kiša vodena bujica odnijela dio ceste u ovom naselju, ali mehanizacija koju je u funkciju stavila civilna zaštita uspjela je osposobiti taj put.

Džaferović je danas novinarima kazao da se uvjerio u rad kantonalnih i lokalnih vlasti na uklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, najvažnijom stvari nazivajući potrebu da se pomogne stanovništvu u dijelovima pogođenim poplavama i klizištima.

Nakon toga, dodao je, potrebno je ukloniti odnosno sanirati štete prouzrokovane poplavama, a na području Zeničko-dobojskog kantona, kazao je Džaferović, aktivno se radi na tome jer su sve putne komunikacije osposobljene.

- Trebat će značajan angažman vlasti na područjima gdje su ljudi pretrpjeli štete kako bi se one sanirale. No, u budućnosti potrebno je raditi na prevenciji ovakvih događaja, na uređenju korita bujičnih rijeka kako ne bismo svake dvije godine izlazili na ova područja i suočavali se sa uklanjanjem posljedica nepogoda - poručio je Džaferović.

Istaknuo je da je mnogo toga urađeno od poplava 2014. godine, ali uvijek može više i bolje s ciljem smanjenja rizika od ovakvih događaja, što znači da se treba angažirati na sprečavanju poplava onda kada ih nema, te je dodao da je za to potrebna podrška cijele države i šire društvene zajednice.

- Fond za poplave mora postojati i pronaći se sredstva za njegovo funkcioniranje, jer je ovo najskuplja varijanta, napravite put jedne godine sljedeće godine ga odnese voda, a za to vrijeme se ne rješava uzrok - zaključio je Džaferović.

U pratnji Džaferovića bio je i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević koji je kazao da se aktivno radi na otklanjanju posljedica poplava, ali i on je naglasio da je potrebno mnogo više raditi na prevenciji.

Najavio je da će kantonalna vlada koju predvodi uraditi sve kako bi što prije sanirali puteve, infrastrukturu i korita rijeka, ali zatražit će se i od lokalnih zajednica da prioritetni projekti u budućnosti budu vodozaštitni.

- Ovaj put lokalne zajednice adekvatno su odgovorile na izazov, a najvažnije od svega je sistemsko rješavanje problema, jer je potrebno i uključivanje viših nivoa vlasti. Federalni premijer Fadil Novalić također je bio u posjeti Busovači, a u kontaktu smo i s Federalnom upravom civilne zaštite i Federalnom vladom - zaključio je Galijašević.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić podvukao je da u toku čišćenje riječnih korita, kanala i proširivanje propusta, a s povlačenjem rijeka u korita pristupilo se čišćenju podrumskih prostorija te je izrazio očekivanje da će uskoro biti završen proces saniranja trenutnih posljedica poplava.

Nedaleko od Topčić Polja je i naselje Bistričak koje broji oko 300 stanovnika do kojeg je put također zbog bujanja rijeke bio potpuno uništen, a putna komunikacija sada je osposobljena. I ovaj lokalitet obišao je Džaferović, kao i područje Nemile i Orahovice.

Civilna zaštita Zeničko-dobojskog kantona evidentirala je nekoliko manjih klizišta i odrona, ali tvrde da je sve pod kontrolom, a u isto vrijeme nivo rijeke Bosne je u opadanju, što omogućava slobodan tok rijekama koje su izazvale poplave i odrone.

U nastavku obilaska područja pogođenih poplavama član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetit će područja u Srednjobosanskom kantonu u općinama Travnik i Busovača.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)