Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Predstavljen bogat program povodom obilježavanja 6. aprila - Dana grada Sarajeva

, Published in Društvo

Povodom obilježavanja 6. aprila – Dana Sarajeva, priremljen je bogat program u kojem će moći uživati sve generacije.

Odavanje počasti polaganjem cvijeća na spomen-obilježja planiran je za 5. april i 6. april. U subotu, 6. aprila planiran je performans studenta Filozofskog fakulteta od Sebilja do BBI Centrom, a istog dana bit će održana i ”Kafa s gradonačelnikom” na Baščaršijskom trgu.

U večernjim satima u Vijećnici će biti održana Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom 6. aprila.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka na predstavljanju programa čestitao je dobitnicima Šestoaprilske nagrade i priznanja Počasni građanin Sarajeva.

”Drago mi je da smo vratili dignitet gradskim priznanjima, jer ona idu u prave ruke. Za mene su jako važne dvije stvari. Prvo, da ovaj 6. april dolazi u trenutcima snažne sinergije između Gradskog vijeća i Gradske uprave i drugo, Grad Sarajevo nastavlja s realizacijom velikih i vidljivih projekata koji jačaju poziciju glavnog grada i građanima donose direktnu korist“, rekao je Skaka.

Dodao je kako je za ovaj 6. april pripremljen niz aktivnosti kojima će se obilježiti Dan grada Sarajeva. Pored toga su sponzori i finansiraju različite kulturne, sportske manifestacije koje će se dešavati tokom obilježavanja Dana grada.

Osvrnuo se i na ovogodišnji ulični performans, a u realizaciji s Udruženjem pisaca i studentima Filozofskog fakulteta, a koji će se održati u ulicama Ferhadija i Titova.

O detaljima svečane sjednice Gradskog vijeća govorio je predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić, koji je kazao kako Dan grada Sarajeva svake godine privlači mnogo pažnje.

”Dvije godine zaredom svečana sjednica glavnog grada BiH počinje da bude reprezentativna sjednica koju prenosi nacionalna televizija BiH, a tako će biti urađeno i ove godine”, rekao je Gavrić koji je najavio bogat kulturni i umjetnički program za koji se nada da će oduševiti gledaoce i prisutne goste.

Osvrnuo se i na dodjelu nagrada Grada Sarajeva i rekao kako radni dio sjednice obuhvata dodjelu nagrada Grada Sarajeva.

Podsjetio je kako je urađeno mnogo na promociji Šestoaprilske nagrade te podsjetio kako će ove godine biti dodjeljene tri nagrade.

Predsjednik Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade u 2019. Velija Katica kazao je kako je ove godine bilo 46 prijedloga za 28 kandidata za pojedinačne ili grupne nagrade za 6. april.

Ovogodišnji dobitnici Šestoaprilske nagrade su Bogić Bogićević, Franjo Topić i Fahrudin Smajlović.

Dodao je kako postoji problem oko posthumne dodjele priznanja, te da će u narednom periodu raditi na njogovom rješavanju.

Na predstavljanju programa podsjetili su kako je prošle godine otvorena Trebevićka žičara, a Esad Tanović, direktor JP ”Sarajevo”, rekao je kako se približavaju broju od milion pojedinačnih vožnji, a zaključno s jučerašnjim danom Trebevićka žičara je obavila preko 922.000 pojedinačnih vožnji.

”Broj prodatih ulaznica je 473.000, i imali smo u toku zime zimsku akciju gdje je 12.415 građana iskoristilo mogućnost subvencionirane cijene za penzionere i studente, a sve se ovo odvilo bez ijednog incidenta“, dodao je Tanović.

Aida Koristović, iz Gradske službe za obrazovanje, kulturu, sport i mlade, rekla je kako je i ove godine Grad Sarajevo pripremio sadržajan program te predstavila izrazito kulturni i sportski program.

Najavila je, između ostalog, otvaranje muzeja ”Valter brani Sarajevo“, planirano za 6. april, te podsjetila kako je muzej posvećen istoimenom filmu Hajrudina Šibe Krvavca.

”S pravom očekujemo da će ovo biti izuzetno zanimljiva turistička destinacija za brojne goste koji posjećuju Sarajevo“, rekla je Koristović koja je dodala kako će biti organizirane i dvije izložbe, ”Ulicama moga grada”(od 8. do 13. aprila, Galerija Roman Petrović) i “Poštanske marke i stare razglednice iz zbirki sarajevskih kolekcionara”(od 8. do 15. aprila, Srednja škola primjenjenih umjetnosti Sarajevo).

Planirano je i održavanje 17 sportskih događaja iz nekoliko sportova, a neke od manifestacija imaju tradicionalni karakter. Očekuje se učešće i sportista iz nekoliko evropskih zemalja.

 

 

Rate this item
(0 votes)