Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Ramazanska posjeta delegacije Islamske zajednice Beogradu i Osijeku

, Published in Društvo Featured

U petak, 17. maja 2018. godine, delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predvođena Ismail ef. Smajlovićem, direktorom Uprave za vjerske poslove pri Rijasetu, prisustvovala je zajedničkom iftaru u organizaciji Muftijstva beogradskog na čelu sa muftijom Mevlud ef. Dudićem.

Na iftaru su prisustvovali vjernici iz različitih zemalja i musafiri, a ramazan je prilika da se u zajedničkom dobru ujedine i budu kao jedno, osjećaju sigurnost u svom ibadetu i zajedništvu te tako jačaju svoje veze. Gosti iz arapskih zemalja, Sandžaka i drugih krajeva pristigli su kako bi iftarili i klanjali teravih-namaz. Nakon iftara, u ime domaćina obratio se Mevlud ef. Dudić koji je izrazio svoje zadovoljstvo organizacijom ovog događaja s nastojanjem da se ovakva druženja nastave u budućnosti i u drugim džematima na području Mešihata Srbije.

Ramazanska posjeta kao znak poštovanja i susretljivosti

Izaslanik reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, Ismail ef. Smajlović podsjetio je na najznačajnije datume i događaje koji su se desili u mjesecu ramazanu:

„Ramazan nam donosi jednu radost da imamo kvalitet koji se može i osjetiti i pokazati i biti svijetla obraza na svakom mjestu. Ramazan je mjesec u kojem su se kroz povijest ljudskog roda dogodile najznačajnije činjenice koje čestiti i razboriti mogu čitati u svakom vremenu. Ono što će ovih dana biti obilježeno je Ummetu Muhammeda a.s. najznačajnija pobjeda i dogodila se na Bedru, ali i nakon Bedra povratak prognanih muslimana svom domu. Uz Feth koji se dogodio 20. ramazana veličanstveni su događaji koji nas samo upućuju da se osvrnemo na povijest ljudskog roda i vidimo koliko se važnih događaja desilo u mjesecu ramazanu“.

 

 

Mevlud ef. Dudić, muftija beogradski kazao je kako se iftari organizuju u mnogim džematima na području Srbije te kako vjernici pomažu i bivaju solidarni, udjeljuju i drže se zajednice.

„Uspjeli smo da obezbijedimo iftare za sve one kojima je obrok potreban, i to me čini posebno sretnim i radosnim. Za post i iftar, mi uspijevamo pomoći tamo gdje je to najpotrebnije“, dodao je.

„Već 38 godina ramazan je prisutan u Vojvodini“

18. maj 2019. godine – Drugi dan zvanične posjete Delegacije podrazumijevao je obilazak džemata u Velikom Ritu, Beočinu, Adicama i Novom Sadu gdje su predstavnici Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini razgovarali sa imamima i džematlijama o uvjetima, prilikama i budućim projektima.

Glavni imam Islamske zajednice u Vojvodini, Fadil ef. Murati opisao je kako se ramazan doživljava na području autonomne pokrajine Vojvodine:

„Ramazan je specifičan na ovom podnevlju, naročito u autonomnoj pokrajini Vojvodini gdje obnašam funkciju glavnog imama više od 38 godina. Doživljaj ramazana kod nas je specifičan jer muslimani ranije nisu imali islamski centar, imame i džemate. Muslimani koji su došli poslije rata 1946. i 1947. godine došli su iz jedne islamske u neislamsku sredinu. Već 38 godina ramazan je u Vojvodini prisutan.

 

Naročito su interesantni zajednički iftari koji se održavaju u mesdžidima gdje je posebno prisutna mladost naše zajednice. Mi ramazan doživljavamo kao mjesec kada se svi više družimo, smijemo i više razgovaramo sa onima koji su shvatili suštinu islama“, kazao je Murati.

Također, Delegaciju je upoznao sa kratkom poviješću rada Islamske zajednice u Vojvodini, postignućima ali i izazovima koje je neophodno prevazići kako bi muslimani neometano i sasvim slobodno, bez straha mogli obavljati svoje vjerske dužnosti, ibadetiti i biti podjednako važan faktor društva u kojem djeluju. U razgovoru s članovima Delegacije, Fadil ef. Murati objasnio je kako je potrebno raditi na projektu izgradnje islamskog centra u Novom Sadu koji će objediniti sve dosadašnje potrebe muslimana na jednom mjestu. Također, osvrnuo se i na rad drugih džemata te izgradnju novog objekta u novosadskom naselju u kojem većinski dio stanovništva čine muslimani i koji će omogućiti vjernicima nesmetano obavljanje namaza.

Ismail ef. Smajlović pohvalio je dosadašnji rad i pristup džematlija islamu i svakom pozitivnom iskoraku koji naprave za dobro zajednice te izrazio želju da hairli projekti nastave biti dio njihovog kontinuiranog djelovanja.

Džematlije su iskoristili priliku kako bi govorili i o poteškoćama življenja u svojim krajevima, posebno jer se radi o manjinskom, muslimanskom stanovništvu jer su često tretirani drugačije od ostalih. Štaviše, prema riječima sekretara u Islamskoj zajednici u Vojvodini, Mirze ef. Muratija, muslimani su diskriminisani na nekoliko načina, a jedan od njih je svakako i u pogledu infrastrukture jer se muslimanska naselja isključuju iz izgradnje kvalitetnog i prohodnog puta i uređenja ulica koje bi bile iste kao i one gdje žive nemuslimani.

„Imamo tri škole u kojima predajemo vjeronauku“

U drugom dijelu ramazanske posjete, Delegacija je prisustvovala iftaru u Osijeku te je upriličeno druženje sa vjernicima. Mirsad ef. Kalajdžić prisustvovao je zajedničkom teravih-namazu u Vinkovcima kod Osijeka a nakon toga se obratio prisutnim džematlijama koji nisu sakrili svoje zadovoljstvo i radost zbog posjete članova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Kalajdžić je napomenuo kako je džemat posebno važan za muslimane, a da je mjesec ramazan prilika da se jačaju uzajamne veze u pomaganju i zajedničkim ibadetima.

Mirza ef. Delić, imam u Vinkovcima kazao je kako mesdžid postoji od 1999. godine, dok je stalni imam na službi već 10 godina.

„Prije 10 godina naše teravije su imale od 3 do 7 ljudi, a sada je taj broj preko 30. Najviše se baziramo na mlade, njih preko 40 kroz mektebske radionice i vjeronauku u školama. Ovdje imamo tri škole u kojima predajemo vjeronauku“, dodao je.

Vinkovci broje nekoliko stotina muslimana, dok su neki od njih, sociološki gledano, pripadnici mješovitog braka. Muslimani su aktivni u svom džematu i odazivaju se mnogim prigodnim aktivnostima u mjesecu ramazanu ali i u drugom dijelu godine.

Ramazanska posjeta delegacije Islamske zajednice i obilazak džemata u Srbiji i Hrvatskoj kao istinski znak poštovanja protekli su u najljepšem raspoloženju i dovama da se ovakva putovanja nastave te time pokaže uzajamna veza sa muslimanima, iskrenim vjernicima, ma gdje da se nalaze. Pored Ismail ef. Smajlovića, delegaciju su sačinjavali Mirsad ef. Kalajdžić, šef Odjela za standardizaciju i evidenciju pri Rijasetu te Salih ef. Smajlović, dugogodišnji novinar i bivši urednik islamskih informativnih novina Preporod.

Rate this item
(3 votes)