Izbor najboljeg fudbalera Evrope u sezoni 2014/15.

14 Apr 2015

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) najboljeg fudbalera na Starom kontinentu ove godine birat će 27. avgusta, tradicionalno u Monacu.

Manifestacija zvaničnog naziva "Best Player in Europe", koju UEFA organizira u saradnji sa organizacijom European Sports Media (ESM), održat će se po peti put, nakon što je prestižna nagrada 2011. godine ustanovljena na inicijativu Michela Platinija, nekada slavnog francuskog fudbalera, a od 26. januara 2007. godine šestog predsjednika UEFA.

I ove godine o najboljem među najboljima odlučivat će 54 člana UEFA žirija, po jedan urednik ili novinar iz svih zemalja članica kontinentalne fudbalska asocijacije, među kojima će Bosnu i Hercegovinu predstavljati Bakir Tiro, urednik sportskog servisa Anadolu Agency (AA) za Balkan.

Prema Pravilniku izbora, u konkurenciji za najboljeg igrača može biti fudbaler koji je nastupio u tekućoj sezoni u bilo kojem od UEFA takmičenja (Liga prvaka, Evropa liga, nacionalni šampionati članica UEFA, kao i u kvalifikacijama za EURO 2016).

Titulu najboljeg fudbalera Evrope iz prošle godine brani Portugalac Cristiano Ronaldo, igrač Real Madrida, a prethodno su statuu "Best Player in Europe" osvajali 2013. Franck Ribery (Francuska, Bayern Minhen), 2012. Andres Iniesta (Španija, Barcelona), te 2011. Lionel Messi (Argentina, Barcelona).  

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo