Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Konferencija Tech Hosted by Lanaco - 'Pametni gradovi' olakšavaju život građana

, Published in Magazin

Koncept „pametni gradovi“ (smart city) pruža efikasniji i kvalitetniji način života za svoje stanovnike i neophodno je da svi segmenti društva rade na njegovom razvoju, rečeno je danas na multivendorskoj konferenciji "Tech Hosted by Lanaco“ u Banjoj Luci.

Adnan Huremović iz BH Telecoma smatra da je ta tema sve aktuelnija.

"Neophodna je saradnja svih segmetata industrije, uključujući  telekom oepratore i ICT industriju i upravu na svim nivoima kako bi se koncept pametnog grada i benefita iz IoT industrije u potpunosti prenio na krajnje korisnike", naglasio je Huremović.

Postoji optimizam da taj segment dobije veću primjenu i u BiH.

"Činjenica je da je razvoj koncepta pametnih gradova i IoT-a u zaostatku u BiH u odnosu na okruženje, a posebno u odnosu na razvijene zemlje, ali optimizam daje sve češće pokretanje te teme, posebno u zadnjoj godini razvoja 4G mreže i potrebne infrastrukture kako bi se građanima osigurao pristup tim uslugama", rekao je Huremenović za Fenu.

Jedinstveno je, kaže, opredjeljenje da se ide u razvoj, te građanima omogući korištenje benefita koje pruža koncept „pametni grad“, kroz korištenje ranih servisa koji su vezani za IoT.

"Svi ulovi vezano za infrastrukturu to i omogućavaju", nagalasio je Huremović, ukazujući na to da će građani imati bržu komunikaciju, efikasnije korištenje resusa, ali i uštede.  

Dragan Ninić iz banjalučkog „Lanaca“ je dao i konkretan primjer kako skup svih tehnologija, i komunikacionih i softwarskih, zajedno s domenskim znanjem, može koristiti i u poljoprivredi.

Istakao da su zadnju konkretnu saradnju o tom pitanju imali i sa firmom „Bosnia grows organic“, koja se bavi ugojem poljoprivrednih kultura na organski način te ih izvozi  u Švicarsku, Njemačku i Austriji.

"Razvili smo im rješenje koje omogućava da imaju u pravom momentu informaciju o stanju njihove kulture na njivi. Zatim bi se u drugoj fazi išlo na automatizaciju i integraciju tog sistema zajedno sa softverskim segmentom, kako bi na jedan 'klik' mobilnog telefona određena kultura mogla da dobije potreban nivo količine vode ili hrane", rekao je Ninić, objašnjavajući kako se ova tehnologija može iskoristiti na način da se dobiju usjevi većeg kvaliteta i kvantiteta.

"Ta roba će sutra na tržištu moći da postigne veću cijenu", dodao je on, ističući da ima dosta primjera korištenja prikupljanja podataka koji se koriste i u transportu i mnogim drugim oblastima.

Ninić je istakao da se pokušava kroz prve primjene tehnologije i dijela aplikacija koje pripadaju „smart city“ konceptu, da pokaže da se stvari mogu drugačije raditi te da olakšavaju život, što bi se moglo posmatrati i kao ultimativni cilj jedne lokalne zajednice.

Tatjana Vučić iz „Bit Alliance“ je naglasila da članice te kompanije počinju da rade ozbiljna softwarska rješenja na „smart city“ konceptima.

Tokom konferencije je istakla da je spovođenje u dijelo bilo kakvih „smart city“ rješenja podrazumijeva tri komponente – zadovoljstvo krajnjeg korisnika, prihvatanje tog koncepta od gradskih uprava, a treća je industrijska komponenta.

-Sve dok nema sinergijskog efekta između ove tri komponente i dok to rješenje nije dobro izanalizirano i odobreno da bude sprovedeno u djelo, neće ni zaživjeti – dodala je Vučić.

Pohvalila je kompanije poput banjalučkog "Lanaca", koje pomažu razvoju BiH u tehnološkom smislu.

Sutra, trećeg dana konferencije "Tech Hosted by Lanaco“, bi će predstavljena rješenja za mala i srednja preduzeća za osnaživanje poslovanja kroz uvođenje novih modela i principa na bazi raspoloživih digitalnih alata.

Do petka, za vrijeme trajanja konferencije, bit će riječi i o novim saznanjima o savremenim IT trendovima i najboljim poslovnim strategijama koje pomažu organizacijama da ubrzaju i osnaže svoj put digitalnog poslovanja.

Rate this item
(1 Vote)