Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Alipašino Polje: Sarajevo ukrašeno Bosanskom džamijom

, Published in Društvo Featured

Izgradnjom i radnim otvorenjem nove džamije džemat Alipašino Polje C-faza trebalo bi s pravom preimenovati svoje u ponosno ime džemat Bosanske džamije.

U naselju Alipašino Polje prije tri mjeseca u funkciju je stavljena još jedna sarajevska džamija, koja svojim načinom izgradnje i izgledom opravdava naziv Bosanska džamija.

Džemat C-faza u Alipašinom Polju osnovan je 21. decembra 1992. godine. Muslimani Alipašinog Polja i C-faze organizovali su se kao džemat u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo i tako postali prvi organizirani džemat na području Alipašinog Polja. Ubrzo ovaj džemat od struktura općine Novi Grad dobiva na korištenje jedan prostor, koji je vlasništvo privrednog subjekta “Bjelopoljka“ iz Crne Gore, i to na privremeno korištenje do izgradnje planirane džamije. Kamen-temeljac za džamiju postavljen je 6. septembra 1998. godine, a 2016. godine počelo se s izgradnjom glavnog dijela džamije. Naime, džemat je prije otvorenja džamije obavljao vjerske aktivnosti u sadašnjem pomoćnom objektu, pored kojeg se na 20 godišnjicu džemata, 2012. godine, podigla munara. Džemat će s Medžlisom u narednom periodu odrediti za što će služiti ovaj pomoćni objekat, koji sada uz mektebske učionice i kutak za mlade, ima još dovoljno prostora za korisne ideje.

bosanska dzamija novi grad

Najveći poklon

Od prvog aprila 1993. godine džemat predvodi imam Muhamed ef. Tvrtković. Od osnivanja džemata pa do danas redovno se obavlja beš-vakat, džuma namaz, bajram-namazi, a organiziraju se mukabele, predavanja, večeri Kur'ana itd. Od 1992. do 1995. godine u mektebu ovog džemata u vrlo teškim ratnim uslovima odvijala se mektebska nastava, a sam džemat je bio oaza duhovnosti i druženja različitih generacija. U tom periodu vjersku pouku je pohađalo oko 300 djevojčica i dječaka uzrasta od 7 do 15 godina. Danas mektebsku nastavu u ovom džematu pohađa preko 100 polaznika mektebske nastave. Muhamed ef. je kazao da je izgradnja džamije najveći poklon muslimanima ovog kraja 27 godina nakon osnivanja džemata. „Džamija je mjesto okupljanja i druženja. Neka ova Bosanska džamija bude izvor i rasadnik međuljudske ljubavi, međusobnog povjerenja i džematskog povjerenja“, kazao je ef. Tvrtković.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Kenan ef. Musić kazao je da proklanjavanjem Bosanske džamije Medžlis Sarajevo i Islamska zajednica dobivaju još jedno mjesto gdje se odgajaju ljudi, jer su džamije najbitnije mjesto gdje se odgajamo.

Važno mjesto u vjerskom životu Novog Grada

Za Muftijstvo sarajevsko Bosanska džamija je svojevrsni i simbol izgradnje i obnove bosanske države. „Ovaj džemat nastao je u vrijeme agresije na BiH, u vrijeme kada su se diljem BiH rušile džamije, kada su se raseljavali i devastirali naši džemati, tada je na ovome mjestu, u ovoj sredini formiran jedan novi džemat. To je jedan znak našeg otpora tom rušenju i uništavanju naših džemata. Kada neko atakuje na naše svetinje, na naše simbole, na našu vjeru, na našu zemlju onda se kod nas javi pozitivni inat koji nas tjera da gradimo naše svetinje. U ovu džamiju i cijeli kompleks ugrađeno je mnogo truda, napora, sredstava i ljubavi. Onaj ko voli džamiju on voli Allaha, dž.š. on voli sve ljude na ovoj zemaljskoj kugli“, pojasnio je muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković.

S obzirom da je riječ jednoj od većih džamijana području općine Novi Grad, načelnik ove općine Semir Efendić je kazao: “Nakon Istiklal i Kralj Fahd džamije dobili smo i treću veliku džamiju u Novom Gradu. Dvadeset sedam godina od formiranja džemata na Alipašinom Polju izgrađena je džamija, mjesto odakle ćemo širiti pozitivne vrijednosti, mjesto koje će nas učiti da budemo bolji i budemo zadovoljni onim što imamo.“

Džamija će imati i svečano otvorenje, a sada se radi na finalnom uređenju šadrvana, harema i završetku imamskog stana. Autor idejnog rješenja džamije je Irfan Selman, izvođač radova RM gradnja iz Zenice, a cijeli proces izgradnje džamije, pored efendije Muhameda, vode zajedno članovi Džematskog odbora: Namik Hajdarević, Suljo Kumro, Darmin Blažević, Adnan Maluhić, Mirsad Pecikoza i Samid Agović, koji su i članovi Građevinskog odbora, u kojem su još: predsjednik Miralem Sitnić, Đemail Kahrović, Zlatko Bilalović, Safet Jusufbegović, Elvedin Kasumović, Kenan Osmanbegović i Samir Hadžić.

ali

(Preporod)

Rate this item
(0 votes)