Kamp u Borićima: Dvanestogodišnji Jašar čeka svoj naredni Game... Istaknuto

05 Nov 2019

U kampu za izbjeglice i migrante u Borićima trenutno boravi blizu 360 korisnika.

Njegov kapacitet je 430 kreveta, a ova brojka mogla bi se dostići do zime kada migranti naprave pauzu u pokušaju prelaska granice. Kampom upravlja IOM, a brigu o izbjeglicama uz njih vodi još oko 50-tak uposlenika iz drugih humanitarnih organizacija. Vodi se računa o njihovom zdravlju, ishrani, higijeni, a korisnici su dužni poštovati i sijediti određena pravila. Polovinu populacije u Borićima čine djeca kojih ovdje ima oko 180...

Jašar iz Irana dvanestogodišnjak je koji zajedno sa roditeljima dva mjeseca boravi u kampu Borići.

Ovaj veseli dječak lahko je prihvatio novo sredinu, kulturu i običaje. Stekao je nove prijatelje, voli igrati fudbal, a dosta vremena, kao i sva djeca njegovog uzrasta, provodi na mobitelu. Već ima iskustva u Game-u, pokušavanju prelaska granice. Odlazak na ovo putovanje spriječilo ga je da, poput svojih vršnjaka, krene u školu.

Za Radio-televiziju USK Jašar je istakao da je išao na ljekarski pregled u bolnicu za školu ali međutim kako se spremao za game nije mogao u školu.

 Ne znam zašto nas je policija Hrvatske uhvatila i deportirala.

Za nešto starijeg dvadesetogodišnjeg Aziza iz Maroka predah je ovdje između pokušaja u prelasku granice. Lahko se prilagodio uslovima kampa i već ima ustaljenu rutinu.

Kad se probudim doručkujem, popijem kafu, odem do centra i vratim se , kupim hranu i sve je normalno. Idem na kafu sa prijateljima, pričamo o odlasku u Game.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo