Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Ramazanski program radija BIR

, Published in Vijesti Featured

U ramazanskom programu radija BIR emitujemo niz novih sadržaja:

Ramazansko jutro na radiju BIR je jutarnji program u kojem voditelji kreiraju jedinstvenu ramazansku atmosferu, donoseći informacije o ramazanskim aktivnostima u BiH, dijaspori i svijetu. U Ramazanskom jutru emituju se vijesti u 9:00h i 11:00h.

Ponedjeljkom se emituje Historijski podsjetnik - osvrt na značajne događaja iz povijesti Islama koji su se dogodili u ramazanu.

Utorkom rubriku Post i zdravlje uređuje dr. Safija Softić-Namas, profesorica u Medicinskoj školi u Sarajevu, urednica portala Dobre kalorije. Rubrika sadržava teme iz oblasti medicinskog aspekta posta, praksu Muhammeda a.s. u pogledu zdravlja i posta, njegovih prehrambenih navika, navike muslimana u prehrani, potrebe zastupljenosti nekih namirnica, navike u ishrani savremenog čovjeka i post u različitim kontinetalnim zonama.

Srijedom slušamo rubriku Ramazanska poruka u kojoj će imami uputiti univerzalne poruke o opštem stanju vjernika i vjere.

Četvrtkom rubrika Džemre predstavlja pojmove, odnosno objašnjenja pojmova koji su se ugradili u bošnjačku tradiciju.

Subotom emitujemo snimak ramazanske hutbe iz Begove džamije.

Nedjelju ukrašava Dječiji kutak, rubrika koja će se aranžirati posebno za male postače. Informišemo se o vrijednostima posta kod djece, navikavanju na post, prenosimo obrazovne sadržaje o opštim vrijednostima vjere.

U rubrici Naši ramazanski dani predstavljamo ramazanske aktivnosti, organizaciju ramazanskog života u našim džematima, razgovore sa glavnim imamima u medžlisima u BiH i dijaspori.

I ove godine smo pripremili Ramazanski kviz, ovaj put za mlađe slušaoce, prvenstveno učenike osnovnih škola. Kviz se realizuje u saradnji sa časopisom Elif. Mentor i autor je prof. Husein Mehmedović. Za dnevne pobjednike pripremljene su prigodne nagrade u vidu knjiga, za sedmične polugodišnja pretplata časopisa Elif, za finalnog pobjednika godišnja nagrada Elifa i dodatna iznenađenja.

Ramazanska mukabela, jedan od najslušanijih sadržaja programa Radija BIR, emituje se u tri termina: sehurska, prijepodnevna i termin poslije jacije namaza. Kur'an časni se u prijepodnevnom i večernjem terminu emituje bez prijevoda.

Ramazanska hedija radija BIR je kolažni program od 14 sati u kojem voditelj u direktnom dijelu programa predstavljaju najave.

Živi islam je edukativno odgojna serija u kojoj će nas svojim učešćem počastiti eminetni alimi, profesori i muderisi.

U emisiji Život i mahrama iskustva u odluci poštivanja propisa hidžaba podijelit će sa nama sagovornice iz različitih profesionalnih i društvenih sfera.

Gost – urednik je emisija u kojoj učesnici iz različitih oblasti sa gostima kreiraju primjerene ramazanske sadržaje, iz oblasti kojima se bave (historije, vjerskih tema i sl.)

Radna soba – ramazanska izdanja emisije koja tretira aktuelnosti sa područja tuzlanskog muftijstva.

Naša južna baština – ramazanska izdanja emisije predstavljaju zbivanja u Hercegovini i na području mostrskog muftijstva.

Iftarski program realizujemo "uživo'', ali i sa sadržajima koje pripremamo u saradnji sa hafizom Kenanom Musićem i dr Almirom Fatićem.

Ekskluzivno ćemo emitovati interpretaciju hikaja (kratkih priča) akademika Enesa Karića, do sada neobjavljivanih ili javno izvođenih.

Pored navedenog pripremili smo i Islam je.. (hafiz dr Kenan Musić), Tefsir Kur'ana (dr. Almir Fatić), O temeljima vjere (autor mr Muharem ef Omerdić), Ramazanska dershana, Ibadet – veza sa stvoriteljem (uživo program, Edin Spahić sa profesorom fikha Mustafom Sušićem) i Mubarek petak.

Posebno izdvajamo Sehurski program koji se realizuje direktno, sa gostima i kontaktom sa slušaocima. Sehurski program kreira dr. Zehra Alispahić, a gost prvog sehura biće muftija sarajevski Dr. Enes Ljevaković. Za slušaoce sehurskog programa izdavačka kuća „Vrijeme“ je obezbijedila poklon knjigu.

Rate this item
(1 Vote)