Radna soba: Gazi Turali-begov vakuf (VIDEO) Istaknuto

23 Mar 2016

Nakon četiri i po stoljeća, koliko nas dijeli od vremena kada je živio Gazi Turali-beg, na najljepši način oživljen je njegov vakuf, svečanim otvorenjem Administrativno-poslovnog centra koji nosi ime ovog velikana, "Gazi Turali-begov vakuf" u Tuzli.

Bogat program svečanog otvorenja "Gazi Turali-begovog vakufa" u Tuzli podsjetio je sve na značaj velikana koji je ostavio nemjerljiv pečat na ovaj grad i njegov razvoj.

Prije 444 godine, 1572. godine, u Čačku je potpisana Gazi Turali-begova vakufnama.

Pored džamije i škole za djevojčice Gazi Turali-beg je u Tuzli sagradio javnu banju (hamam), han, musafirhanu, vodovod i 38 dućana i to sve uvakufio zajedno s jednom baščom i četvrtinom u vlasništva u slanoj vodi.

U proteklom vremenu, mnoga vakufska zemljišta i objekti su oteti i uzurpirani, a od cjelokupnog Gazi Turali-begovog vakufa ostala je samo džamija. Projektom revitalizacije džamije i izgradnjom Administrativno-poslovnog centra "Gazi Turali-begov vakuf" vraća se sjaj vakufu jednog od najvećih Tuzlaka svih vremena.

Povodom otvorenja ovog Centra, Medžlis Islamske zajednice Tuzla upriličio je, svečanu akademiju u Narodnom pozorištu Tuzla. Tom prilikom Reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću uručena je "Gazi Turali-begova plaketa".

O Gazi Turali-begovom vakufu govorimo u emisiji Radna soba koju emitujemo u srijedu, 23. marta, od 15 i 30 sati.

Emisiju uredila Amina Đulović.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo