Tuzlanska hronika: Značajna uloga mevluda u očuvanju islama na našim prostorima Istaknuto

14 Dec 2016

U Tuzli je 12. decembra (12. rebiul-evvela) obilježen Mevlud, rođenje Muhammeda a.s., u džamiji Kralja Abdullaha. Ovome impozantnom skupu prisustvovao je veliki broj tuzlanskih vjernika i njihovih gostiju, kao i imama s ovoga područja.

Prigodna obraćanja su imali glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović. U svome obraćanju muftija Fazlović je istakao da nakon svjedočenja vjere i ljubavi prema Uzvišenom Allahu, dž.š., i Njegovom Poslaniku Gospodar od nas traži da volimo jedni druge.

Prigodno predavanje je održao muftija Mevlud-ef. Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. On je, između ostaloga, kazao: „Večeras svjedočimo da vjerujemo u Allaha i da slijedimo Muhammeda, a.s., koji je pečat svih pejgambera. Mevlud je odigrao značajnu ulogu u očuvanju islama na našim područjima, ali i šire,“ kazao je muftija Dudić.

Odlomke iz Kura'na, stihove mevluda, ilahije i kaside, koji su sačinjavali bogat mevludski program, učili su članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla „Gazi Turali-beg“.

Prilog o ovom program poslušajte u Tuzlanskoj hronici u srijedu, 14. decembra od 15 i 30.
U petnaestom izdanju ove emisije govorit ćemo i o veoma uspješno realizovanoj akciji zekata na poljoprivredne proizvode na području Muftijstva tuzlanskog, kao i o potpisivanju ugovora za stipendiranje 70 učenika i studente Podrinja.

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo