Opština Novi Grad: Premijera filma „U potrazi za domom“

27 Jan 2017

Premijera dokumentarnog filma „U potrazi za domom“, režisera Harija Šečića u Opštini Novi Grad Sarajevo održat će, u petak, 27. januara. Film će biti prikazan u Kinu Novi Grad sa početkom u 18 sati, a za posjetioce ulaz je slobodan.

Riječ je diplomskom filmu Harija Šečića, koji je nastao na Odsjeku za režiju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, pod mentorstvom profesora Miroslava Ćire Mandića. 

Snimljen je u SAD-u i BiH, a priča je to o Seadu, koji je preživjevši genocid u Srebrenici, kao izbjeglica sa suprugom stigao u SAD, gdje je započeo novi život.

Vozeći kamion ostvario je neku vrstu ''Američkog sna'', ali je posjeta Bosni, Potočarima i Srebrenici nakon deset godina u Americi u njemu probudila sjećanja i nostalgiju, kao i želju da se vrati u rodno mjesto.

Danas živi i radi u kamionu na putevima širom SAD-a, redovno posjećuje domovinu i mašta o povratku. 

U realizaciji filma učestvovali su producenti Hari Šečić i Rita Csapo-Sweet, montažer Saša Peševski, kompozitor muzike Muhamed Latić (sa članovima benda The Last Location, Ahmedom Latićem i Edinom Mucićem), te dizajner Nenad Kovačević.

Film je nastao u produkciji Udruženja građana ''Spektar'', te uz finansijsku podršku Opštine Novi Grad Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i kompanije BIH EXPRESS.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo