Emisija Kultura ili trijumf primitivizma: Sarajevska žičara - lijepa sjećanja na sretne trenutke Istaknuto

05 Apr 2018

U četvrtak 05.04.2018 godine od 18:00 sati u novom izdanju emisije  "Kultura ili trijumf primitivizma" poslušajte zanimljivu priču iz arhiva o sarajevskoj žičari.

Sarajevska žičara, puštena je u promet davne 1959. godine, a povezivala je Bistrik (583 m/nv) sa Vidikovcem na Trebeviću (1160 m/nv). 

"S velikom radošću građani Sarajeva prisustvovali su svečanom puštanju u saobraćaj žičare na Trebević. Polazak prve kabine, u kojoj su bili članovi Izvršnog komiteta CK SK Bosne i Hercegovine Grujo Novaković i Nisim Albahari i predsjednik Gradskog vijeća Ljubo Kojo prisutni su pozdravili burnim aplauzom.

PRVI PUTNICI: GRUJO NOVAKOVIĆ, NISIM ALBAHARI I LJUBO KOJO

U 50 kabina, koliko ih ima žičara, za jedan sat u oba pravca može se prevesti 800 izletnika. Snabdjeven modernim uređajima, ovaj komunalni objekat pretstavlja atraktivnu novost i siguran i lak uspon do “pluća Sarajeva“, gdje će hiljade Sarajlija i gostiju brže i ekonomičnije stizati da nađu potrebnu okrepu i osvježenje."

06. aprila 2018 godine na Dan grada Sarajeva sarajevska žičara će opet biti sastavni dio života građana Sarajeva i cijele BiH.

Emisiju uređuje i vodi Bakir Silajdžić

 

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo