Reisu-l-ulema sa palestinskim ambasadorom o situaciji u Palestini Istaknuto

15 Jan 2019

Danas se reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sastao sa ambasadorom Palestine u Bosni i Hercegovini nj.e. Rezeq N.M. Namoora. Na sastanku održanom u prostorijama Kancelarije reisu-l-uleme razgovaralo se o trenutnoj situaciji u Palestini sa posebnim osvrtom na situaciju u i oko džamije El-Aksa.

Ambasador Namoora je Reisu-l-ulemu upoznao sa najnovijim nasrtajima izraelskih vlasti na džamiju El-Aksa i palestinske teritorije, naročito kroz izgradnju ilegalnih naselja na okupiranim područjima i namjeru rušenja drevnog jerusalemskog zida. Ambasador je skrenuo pažnju na dosada neviđenu praksu ograđivanja palestinskih naselja zidovima i izgradnju paralelnih puteva kojima se smiju kretati samo Izraelci što je život Palestinaca učinilo skoro nemogućim.

Reisu-l-ulema se interesovao za nastavak mirovnih pregovora, te mu je ambasador u tom smislu rekao da Palestinci nemaju sagovornika niti nepristranoga posrednika koji želi postići pravedan mir. Palestinci se pozivaju na međunarodno pravo i žele da se primjenjuju odluke UN-a, dok druga strana vjeruje samo u argument sile i ničim nije pokazala spremnost da prihvati rješenje o dvije nezavisne države koje žive u miru.

Reisu-l-ulema je istakao da većina građana u svijetu, pa tako i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini imaju razumijevanje za patnju palestinskog naroda, da podržavaju njegovo nastojanje da se postigne pravedan mir i sloboda i da se Jerusalem sačuva kao glavni grad države Palestine otvoren za sve konfesije. Također je osudio fizički napad sigurnosnih snaga Izraela na direktora kompleksa džamije El-Aksa Omara al-Kiswanija i blokadu džamije Kubbetu Sahra koja je već nekoliko dana zatvorena za vjernike.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo