"Arabeska": Ahmet Özhan, Best of ilahiler ve duetler Istaknuto

31 Maj 2019

U posljednjem ramazanskom izdanju emisije "Arabeska" predstavljamo najnoviji album eminentnog izvođača duhovne muzike i dirigenta Ahmeta Özhana "Best of ilahiler ve duetler" ("Najbolje ilahije i dueti") koji je objavljen 2016. godine.

Ahmet Özhan je rođen 1950. godine u Şanlıurfi u Turskoj. Kao pjevač aktivan je od 1968. godine. Od 1974. do danas objavio je 20 albuma. Özhan je krajem 60-tih godina završio muzičko obrazovanje na Istanbulskom konzervatoriju i u Muzičkom društvu "Üskudar". Osim što je poznat kao interpretator duhvone islamske muzike, aktivno se bavi izvođenjem turske klasične i popularne muzike i glumom. Snimio je 9 filmova, a dobitnik je 45 plaketa za svoj rad. Uz popularnu i klasičnu tursku muziku Ahmet Özhan je pionir novog pokreta u svojoj zemlji sa svojim kompozicijama sufijskog žanra. Özhan sudjeluje kao gostujući umjetnik na ceremoniji "Šebi Arus" koja se svakog decembra održava u Konji u spomen na Dželaludina Rumija.

Album "Best of ilahiler ve duetler" objavila je Avrupa Müzik 2016. godine, a uz Özhana, na albumu kao gosti učestvuju Gulben Ergen, Kubat, Serkan Çağrı i Yonca Lodi.

Emisija "Arabeska" je na programu 02. juna od 23 sata.

Emisiju "Arabeska" uređuje muzički urednik Mirsad Ovčina.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo