Logo
Print this page

Hasudin Atanović, glavni imam IZBA: Džamiju u Austriji vidimo kao jedan važan korak ka međureligijskom dijalogu

, Published in Vijesti Featured

Našu džamiju vidimo kao jedan važan korak ka međureligijskom i društvenom dijalogu, izjavio je za BIR.ba Hasudin Atanović, glavni imam IZBA.

"Austrija je pravna država koja ima svoje zakone koji se poštuju. Na osnovu zakonskih okvira registrovana je i naša Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji s ciljem da svojim članovima bude na usluzi pri izvršavanju vjerskih propisa", naglasio je Atanović, komentirajući negodovanje Slobodarske partije Austrije (FPO), koja je zatražila od gradonačelnice Klagenfurta Mari-Luize Matiašic hitno obustavljanje izgradnje džamije.

Atanović je naglasio da svi džemati djeluju u skladu sa zakonskim propisima, i da će se centar graditi samo iz potrebe članova Islamske zajednice.

"U subotu 28.09.2019 godine svečano smo postavili kamen temeljac za izgradnju džamije koja je prije svega namijenjena članovima zajednice da u njoj obavljaju svoje vjerske propise, a i svima onima koji iskažu svoju želju da je posjete. Mi u Austriji imamo dobru saradnju i razumijevanje s drugim vjerskim zajednicama i crkvama, što pokazuje i prisustvo visokih crkvenih predstavnika na svečanosti u Klagenfurtu, biskupa Katoličke crkve dr. Freistetter i Superintendanta evangelističke crkve mr. Sauera", rekao je Atanović.

Centar je u Klagenfurtu osnovan još 1994. godine, a zbog manjka prostora donesena je odluka o izgradnji kompleksa islamskog kulturnog centra. Kompleks centra bi se trebao prostirati na oko 5.000 kvadratnih metara.

 

 

 

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB