Logo
Print this page

Salkić: Na moj rad ne može se djelovati ucjenama, pritiscima i prijetnjama

, Published in Vijesti Featured

Bošnjaci u bh. entitetu RS nisu ikebane, već bi trebali biti ravnopravni s drugim narodima i građanima - ukazao je entitetski potpredsjednik Ramiza Salkić naglasavajući da nikada neće privatiti da bude “ikebana”.


Ponovio je da je neophodna promjena Ustava RS.

-Ustav entiteta je diskriminirajući spram Bošnjaka i onemogućava da zaštite svoje interese i svoja prava u skladu s odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda, ali i u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama. Sve dok ne dođe do promjene Ustava ovog entiteta i njegovog usklađivanja suštinski, a ne formalno s odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda, provodit će se sistemska diskriminacija nad Bošnjacima u ovom entitetu i mi to nećemo moći da spriječimo - rekao je Salkić za Fenu.

Nažalost, dodao je, i OHR snosi odgovornost za ovakvo stanje, jer je nametnuo ovakve amandmane na Ustav entiteta.

-Upravo zbog očiglednih činjenica neravnopravnosti uspostavljen je Savjet potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda. Članovi Savjeta nemaju status savjetnika potpredsjednika, nemaju nikakavu naknadu za svoje aktivnosti, niti predstavljaju bilo kakav „politički ili stranački organ“ , kako neki mediji pokušavaju dezavuirati bh. javnost - naglasio je on.

Članovi Savjeta svoj angažman prihvatili su, kaže, na volonterskoj osnovi, i radi se o istaknutim pojedincima iz naučnih, kulturnih i društvenih oblasti.

-Zadatak i ciljevi Savjeta jesu pomoć potpredsjedniku entiteta u stručnim mišljenima, baziranim na naučno utemeljenim faktima, kako bi u demokratskoj proceduri Bošnjaci u ovom entitetu ostvarili prava koja im po Ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine pripadaju. Ni manje ni više prava, nego koliko i drugim narodima, nacionalnim manjinima i svim građanima Bosne i Hercegovine pripada - naveo je Salkić.

To je, precizira, samo početak naši aktivnosti i one će biti vidljive u narednom periodu u različitim segmentimma djelovanja.

-Zahvalan sam članovima Savjeta na njihovom pristanku na članstvo i budućem angažmanu u Savjetu potpredsjednika entiteta iz reda bošnjačkog naroda. Iako je Savjet formiran prije deset dana, o čemu je javnost obaviještena, histerija koja se stvara oko Savjeta, pokazuje da
je učinjen pravi potez. Javnost treba da zna da ja kao potpredsjednik bh. entiteta RS nemam niti jednog savjetnika - istakao je.


Nužno je, smatra, napomenuti bh. javnosti da u ovom entitetu postoji Akademija nauka i umjetnosti entiteta i Senat predsjednika entiteta, koji su utemeljeni Ustavom i zakonima entiteta, u čijem članstvu su predstavnici dominantno jednog naroda - srpskog. Ova praksa i ovakvo ponašanje je neprihvatljivo i neodrživo - dodao je.

Kada je u pitanju formiranje Savjeta potpredsjednika i izjava Siniše Karana, koji smatra da je ovakva aktivnost „neustavna, nezakonita i nelegitimna“, on dobro zna gdje se nalaze pravosudne institucije i neka tuži. Da podsjetim, ovo nije prvi put da on pokušava vršiti pritisak na mene i moj rad. Činio je to i protekle četiri godine bez ikakvog uspjeha, pa može to nastaviti činiti i dalje. Na moje aktivnosti i moj rad se ne može djelovati ucjenama, pritiscima i prijetnjama - naglasio je je entitetski potpredsjednik.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je za pojedine medije da je, bez odobrenja predsjednika Republike Srpske, bilo koja aktivnost potpredsjednika neustavna, nezakonita i nelegalna, te istakao da su u sistemu Srpske potpredsjednici klasične ustavne ikebane i formalno zadovoljenje principa konstitutivnosti naroda u BiH.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB