Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Medžlis IZ Bugojno uspješno realizira projekat „Vikend mekteb“ (FOTO)

, Published in Magazin Featured

Bugojanski Medžlis islamske zajednice  uz podršku Muftijstva travničkog provodi edukativan program pod nazivom "Vikend mekteb u Bugojnu".

Kao domaćin ovog projekta koji afirmira druženje kroz različite aktivnosti djece iz džemata širom BIH je Đački internat "Sultan Ahmed"  pri Fondaciji za razvoj opće kulture i obrazovanja "Muradija"  Bugojno.

Već peti put Đački internat „Sultan Ahmed Fondacija“ za razvoj opće kulture i obrazovanja „Muradija“ otvara vrata za polaznike „Vikend mekteba“ u Bugojnu. Jedna od posljednjih grupa koja je boravila su polaznici iz džemata Voljevac iz Gornjeg Vakufa. Uz prateće sadržaje iskazanog domaćinskog prijema, aktivnost je proširena učenjem Kur'ana, Ilmihala, te kreativne radionice i obilazak grada.

U Bugojnu pored Muškog internata djeluje i Ženski internata „Sultan Ahmed“, gdje borave polaznice Vikend mekteba iz džemata Voljevac iz Gornjeg Vakufa. Osim djece iz Voljevca do sada su u Bugojnu boravila djeca iz medžlisa Teslić, Turbe, džemata Bukve iz Viteza, te  bugojanskih džemata Vesela i Golo Brdo.

 -Radi se o jednoj potrebi koju smo osjetili kroz rad sa našim najmlađim polaznicima. To je usvajanje praktičnog dijela  gradiva koji oni edukativno rade u svojim mektebskim učionicama. Napravili  smo iskorak, isplanirali i dogovorili zajedno sa muftijstvom projekat koji smo nazvali Vikend mekteb. U programu Vikend mekteba radi se o tome da polaznici iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, posebno našeg muftijstva, naših džemata i mekteba, dođu i borave jedan vikend u ovom novootovrenom centru „Muradija“. Fondacija „Muradija“ u ovom đačkom domu „Sultan Ahmed“ je  da tridesetak do četrdeset polaznika boraveći u ovom centru praktično steknu navike za prakticiranje osnovnih islamskih obaveza. Želja nam je da praktično prožive dva dana sa svojim mualimima i u tom smislu smo mi napravili i program. U jutarnjim satima pored ovih redovnih obaveza koje svako dijete ima, ide čas Kur`ana, čas ilmihala, potom interaktivne radionice, zajedničko obavljanje namaza, posjete našim džamijama Sultan Ahmedovoj i džamiji Princeze Dževhere, posjeta šehidskom mezarju, zajedničko gledanje edukativnih sadržaja filmova, kvizovi, takmičenja. Sve to u jednom programskom paketu, hvala Bogu ovdje realiziramo.

Programe realiziraju ili rukovode time naša dva mualima, u muškom dijelu Mehmed Čehaja, dugogodišnji mektebski prosvjetni radnik i čovjek koji je dugo vezan za mektebe i Hana Čehaja, studentica druge godine Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva, naša sugrađanka koja predvodi i radi sa ženskim polaznicima. Svesrdnu pomoć imamo od centrale „Muradija“ i njihovog direktora Murata koji je pokazao na ovaj način da trebamo praviti vezu između lokalne zajednice i naših domaćina. Uz to, djeca imaju priliku da se druže, da obilaze Bugojno, da se sa svojim mualimom i našim trenerima pobliže, upoznaju, da osjete tu neku draž zajedničkog života, đačkog doma, odvajanja od porodice. Sveukupno to čini jedan prostor, ovu aktivnost zanimljivom.

Do sada smo realizirali četiri ova projekta ili četiri Vikend mekteba. Imamo u planu ako Bog da do ramazana, da ovo radimo svakih petnaest dana. Do sada su nam dolazili polaznici mekteba iz Teslića, zatim naših džemata Vesela i Golo Brdo, potom polaznici džemata Turbe i džemata Bukve iz Viteza. Posljednji  u  ciklusu su 37 polaznika i polaznica iz džemata Voljevac iz Gornjeg Vakufa. Ovaj program nadam se ako Bog da inšalah će polučiti rezultate. Očekujemo u mjesecu februaru ako Bog da polaznike iz Duvna i polaznike iz Bijeljine i Janje. Koristim priliku da se zahvalim rukovodstvu ove fondacije, posebno našem prijatelju Muratu i njegovom direktoru Mehmedu koji su svesrdno podržali ovaj projekat, našem muftiji koji stoji iza ovakvih projekata, našim trenerima i mualimima koji rade sa djecom i svim roditeljima koji su podržali i ovaj vid aktivnosti. Želim da naglasim da se program realizira isključivo u nadležnosti Medžlisa islamske zajednice, pod trenerima ili vode ga treneri koji su sa nama i to su naši treneri. Pomoć im pružaju uposlenici ovog centra i mualimi koji dovode svoje polaznike. Nadam se da će ova ako Bog da inašalah biti jedna nova kvaliteta u radu sa djecom, a da će djeca koja borave ovdje ponijeti lijepe uspomene boravka u Bugojnu. Sa tom dovom i molbom da Allah dž.š. sve to ukabuli i u sevap upiše i molimo ga da ovaj program potraje, a da korist od njega bude što više. Amin, rekao je Vehid ef. Arnaut, glavni imam MIZ Bugojno.

 -Zahvaljujem se Allahu dž.š. koji me je počastio da budem rukovodilac ovog lijepog internata. Zahvaljujem glavnom imamu Vehidu ef. Arnautu i profesoru Mehmedu Čehaji što nam pomožu. Ovaj projekat dolaska djece i boravka u internatu, ocjenjujemo vrlo dobrim, želimo da se nastavi. Drago nam je da dolaze djeca, da možemo ostvariti ovu komunikaciju i molimo Boga da ovo bude hairli, rekao je Murat Donmez, direktor „Muradija“ Bugojno.

 -Drago mi je što radim na ovom projektu koji organizuje Medžlis islamske zajednice Bugojno  u suradnji sa našom braćom Turcima - organizacijom Muradija. Želim se zahvaliti braći Turcima, efendiji Vehidu jer je mene izabrao da budem dio ovoga projekta. Pripala mi je velika čast i ja se nadam ako Bog da da će se ovo nastaviti jer je ovo jedan jako dobar i uspješan  projekat. Puno radimo, družimo se prije svega. Nadam se da će nam biti još više džemata iz šire okoline ne samo iz muftiluka travničkog. Ovo je za mene jedno veliko iskustvo jer sam još uvijek studentica. Ovo je meni više kao praksa i druženje, naravno novo iskustvo, učim se, rekla je Hana Čehaja iz Bugojna, studentica druge godine Fakulteta islamskih nauka.

U narednom mjesecu očekuje se dolazak polaznika mekteba iz Duvna, Bijeljine i Janje.

Nedim Balihodžić

{gallery}miz bugojno vikend mekteb{/gallery}

Rate this item
(1 Vote)