Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Predstavnice Medice i udruženja Žena žrtva rata u Ljubljani

, Published in Region

Zavodi Averroes i Pogreb ni tabu iz Ljubljane posebnim memorijalnim programom obilježavaju 20. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Početkom marta održano je otvorenje i predstavljanje programa za slovensku javnost i tom prilikom ugostili smo preživjele žrtve genocida u Srebrenici koje su svojom pričom i iskustvom iz 1995. godine kazale šta se dešavalo u Potočarima, kako je protekla borba za život i zašto je nužno i potrebno govoriti o stravičnim događajima iz naše bližnje prošlosti.

U ponedjeljak, 23. marta 2015. godine organizirana je i druga manifestacija u sklopu programa 8372 živa sjećanja na kojoj smo ugostili predstavnice nevladinih organizacija Medica i Žena žrtva rata iz Bosne i Hercegovine. Obe organizacije nude psihosocijalnu i zdravstvenu podršku civilnim žrtvama ratnog i postratnog nasilja.

Činjenica jeste da su svi bili žrtve vojnog sistema i da su pri tome utrpjeli strašne posljedice bez obzira na spol i godine. Sa sigurnošću možemo reći da su postojali načini sistematskog mučenja i ubijanja za muškarce i žene. Muškarci su bili direktno ispostavljeni opasnosti već samim odlaskom na linije, a i oni su sistematsko mučeni i ubijani što je rezultiralo genocidu u Srebrenici i drugim gradovima po BiH. Žene su u cijeloj ratnoj priči proživjele velike traume, nasilje i mučenje kao i sistematsko i organizirano spolno nasilje.
Posljedicama spolnog nasilja i drugih tortura bave se dvije nevladine organizacije koje smo ugostili u Ljubljani.

Ugostili smo dvije sagovornice predstavnice spomenutih nevladinih organizacija, gospođu Sabihu Husić iz Medica Zenica koja je predstavila djelovanje Medice, njihova zauzimanja i sve poteškoće sa kojima se susreću u radu. Izpostavila je da rad sa preživjelim žrtvama vojnog nasilja nije težak ali je teška borba sa državnim sistemom koji im ne nudi dovoljnu podršku i razumijevanje. Gospođa Husić dobitnica je i prestižne svjetske nagrade ''Žena svijeta 2014'', koju dodjeljuje američka organizacija „Women for Women International“, što je veliko priznanje njoj osobno ali i dosadašnjem djelovanju Medica Zenica.

Druga sagovornica bila je gospođa Bakira Hasečić iz Udruženja Žena žrtva rata koja je svoje obraćanje započela rečenicom ''Ja sam samo jedna od hiljade žena koje su tokom rata u BiH silovane i mučene''. Gospođa Hasečić bez dlake na jeziku i vrlo argumentirano govori o svojim iskustvima i iskustvima drugih silovanih žena, ali i ona posebno ispostavlja problem državnog sistema koji ne čini dovoljno kako bi ratne zločince dostigla ruka pravde. Nažalost danas silovane žrtve postaju policajci koje tragaju i pronalaze ratne zločince, a s druge strane dugotrajni sudski procesi otežavaju cijelu priču, jer žrtve koje su spremne svjedočiti polahko umiru, a da ne govorimo koliko je i onih koje ne žele govoriti o tome, jer često zaboravljamo na silovane žene koje su nakon silovanja ubijene i ne mogu svjedočiti.

Manifestaciju su podržali mnogi svojim dolaskom, pogotovu nas raduje dolazak muftije dr. Nedžada Grabusa, bivšeg poslanika u Evropskom parlamentu g. Jelka Kacina, austrijskog i albanskog ambasadora u Sloveniji, dolazak ga. Azre Popović, konzul u ambasadi BiH, predstavnika slovenskih nevladinih organizacija koje se bave spolnim i drugim vrstama nasilja kao i mnogih ostalih.

Zahvaljujemo se Islamskoj zajednici u Sloveniji za financijsku i svestranu podršku prilikom izvedbe programa kao i Hotelu Plaza za ustupljene prostore.

Iako je tema koju smo željeli otvoriti, jer još uvijek važi kao tabu tema, veoma teška važno je govoriti glasno i o ovom sistematsko organiziranom planu agresora u BiH. Konačan broj silovanih žena nikad neće biti jasno definiran, ali nadamo se da će zločince što prije dostići ruka pravde.

Časni pokrovitelj obilježavanja spomena na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Nevzet Porić

Rate this item
(0 votes)