Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

 Preuzmite našu aplikaciju

logtipovi

Sisak: Promocija knjige „Razumjeti islam“

, Published in Region

Predavanje i predstavljanje knjige „Razumjeti islam“ održano je u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Predavanje je održao dr. sc. Aziz Hasanović, muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Bila je to prva promocija knjige u Hrvatskoj i regiji kao i prvo gostovanje muftije Hasanovića u ulozi predavača u Sisačkoj biskupiji.

Predavanju su prisustvovali brojni vjernici, kako katolici tako i muslimani te predstavnici lokalne vlasti.

Sisački biskup Vlado Košić kao domaćin srdačno je pozdravio sve prisutne, izrazivši dobrodošlicu i zadovoljstvo zbog povoda okupljanja.

„Potrebno je da se susrećemo i da svaki sebe predstavi autentično i ono što vjeruje i ono što je najvažnije u njegovoj vjeri da bi smo nekada mogli razlučiti i ono što je bitno i ono što je nebitno, ili čak suprotno vjeri, a što se često veže uz pojedinu vjersku zajednicu i često je spoticaj da se ljudi bolje povežu, razumiju i da žive zajedno kao braća.“, poručio je biskup Košić u Izjavi za medije.

U svom uvodnom obraćanju biskup je govorio o kontinuitetu ekumenske suradnje:

„Jedan dio od dvadeset godina moje biskupske službe vezan je uz ekumenske i susrete međureligijskog dijaloga gdje važno mjesto zauzima upravo dijalog s muslimanima. Rado se sjećam i zahvaljujem muftiji Azizu, kao i penzionisanom muftiji Šefku Omerbašiću te našim sisačkim imamima Alemu Crnkiću i Fuadu Karagi, na svim susretima.  Naši odnosi su u različita vremena kroz historiju bili različiti, ali vjerujem da je pred nama vrijeme saradnje. Mi želimo da naši odnosi budu dobri i nadam se da i ova knjiga tome pridonosi“, poručio je biskup.

Muftija Hasanović zahvalio je biskupu na organizaciji te prijedlogu da prva promocija ove knjige bude upravo u Sisku, čime se šalje jedna snažna i važna poruka u vremenu izgradnje džamije u Sisku kako je Grad Sisak ali i Sisačka biskupija otvorenih vrata za sve ljude dobre volje.

„Ovaj večerašnji impozantan skup govori da smo mi svi na jednom putu, a to je jačanje i unaprjeđenje dijaloga te stvaranje pozitivnog i zdrave atmosfere među vjerama i nacijama. Drago mi je da je Sisak prvi domaćin ove promocije jer je sav prihod od prodaje knjige namijenjen kao pomoć za gradnju Islamskog centra u Sisku.

Koristim i ovu priliku da se zahvalim biskupu za prvu donaciju za taj centar i moram reći da to uvijek s ponosom ističem gdje god dođem“, poručio je muftija Hasanović.

Na predstavljanju knjige bio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je u Izjavi za medije iskazao zadovoljstvo što je muftija ponudio prezentaciju vjerskih normi i principa.

„Mislim da je i ovo predavanje jedan doprinos razumijevanja u ovoj zajednici, u Sisku, Sisačko-moslavačkoj županiji, razumijevanju islama, ali i prihvatanje muslimana kao jedne drugačije kulture, drugačijih običaja, drugačije tradicije, ali i nešto što će omogućiti jedan kvalitetniji život jedne i druge zajednice. Mislim da je u Sisku i Hrvatskoj primjer na koji način se islam propovijeda i na koji način muslimani žive nešto što bi se moglo preslikati i u druge države Europske unije, ali i cijeli svijet.“, poručio je župan sisačko-moslavački Ivo Žinić.

Govoreći o knjizi muftija je rekao da ona kroz deset poglavlja i na dvjestotinjak stranica donosi izbor održanih predavanja iz predmeta Islam, a koja on već dugi niz godina drži na Fakultetu filozofije i religijskih nauka u Zagrebu.

„Cilj knjige je da predstavi islam u kontekstu današnjeg vremena i prostora suočavajući se s određenim predrasudama koje se pripisuju islamu i muslimanima kao i da jača dimenziju opće kulture kod čitatelja formirajući jasan i ispravan stav o islamskim temama.

Građa je namijenjena široj publici i za muslimane, ali i za nemuslimane.

Prvi razlog zašto sam ovu knjigu napisao je zbog mojih muslimana jer sam primijetio da mnogi ne razumiju islam kroz njegovu suštinu. Znaju o islamu, ali ga ne razumiju"

Kao drugi motiv pisanja knjige muftija je istaknuo da je želio da danas, kada se o islamu na ovaj ili onaj način sve više govori, nemuslimani upoznaju islam kroz tumačenje autohtonih europskih muslimana te da se jasno kaže šta je islam u izvornom obliku kroz njegovu teološku misiju, šta je islam u kulturološkom smislu, šta je islam u praktičnom životu čovjeka te šta islam obvezuje muslimana prema sebi, zajednici, domovini i društvu.

Na kraju muftija Hasanović je rekao da su ovakvi susreti i dijalozi najbolji način da se razbiju predrasude te istaknuo da su o puno naravnih pitanja stavovi muslimana i katolika jednaki o čemu govori devet zajedničkih izjava koje su napravljene dok je biskup Košić bio na čelu Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, a tiču se zaštite ljudskog života od začeća, zaštite braka i obitelji, eutanazije, itd.

A.C. i S.V.

 

Rate this item
(0 votes)