Gunja: Obilježena 50-ta godišnjica izgradnje prve džamije u Hrvatskoj

30 Sep 2019
Gunja: Obilježena 50-ta godišnjica izgradnje prve džamije u Hrvatskoj Foto: Akos

U Gunji je obilježena 50 godišnjica od izgradnje prve džamije u Republici Hrvatskoj. Na svečanosti upriličenoj tim povodom istaknuta je značajna uloga džemata i vjerskog života na suživot na ovim prostorima koji može biti planetarni primjer kako se trebamo odnositi jedni prema drugima i graditi bolju zajedničku budućnost.

Prva džamija u Republici Hrvatskoj sagrađena je 1969 godine u Gunji i dugo je bila jedina džamija u ovoj zemlji. Već pola stoljeća ona je i mnogo više od vjerskog objekta.

Proteklih skoro četiri decenije službovanja u ovom mjestu, imam Idriz-ef. Bešić, ne samo da je ostavio traga u vjerskom životu, već je doprinijeo općem društvenom napretku, unapređenju međuljudskih odnosa i afirmaciji pozitivnih vrijednosti, što su prepoznale i tamošnje lokalne i regionalne vlasti, ali i građani svih nacionalnosti. "Svi narodi u državi Jugoslaviji su imali svoje akademije. Mi muslimani smo imali samo džamiju. Nama džamija nije samo molitveni prostor, nama je džamija puno više od toga. Nama je džamija sve." - rekao je imam Bešić.

"U Gunji i dan danas tražimo inspiraciju, dokaz da se sve u životu može postići a džamija u Gunji je podsticajna za sve nas"- ističe Aziz Hasanović, predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović je istaknuo da Gunja povezuje Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. "I dalje će Gunja biti veliko uporište za narod koji ovdje živi i velika nada za sve nas" - ističe muftija Fazlović. 

Gunja je danas primjer kako treba živjeti i unapređivati među ljudske odnose i izgrađivati zajednicu.

Na svečanosti povodom ovog značajnog jubileja imamu u Gunji Idrizu-ef. Bešiću uručeno je priznanje Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, a Medžlis islamske zajednice Gunja takođe je uručio priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama sa kojima su ostvarivali uspješnu saradnju tokom proteklih godina.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo