Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

U zemljama regiona prigodnim programima obilježen Dan Republike Turske

, Published in Region

U zemljama regiona sinoć je u organizaciji ambasada Republike Turske prigodnim programima obilježen Dan Republike, javlja Anadolu Agency (AA).

U sarajevskoj Vijećnici je održan prijem čiji domaćini su bili ambasador Turske u BiH Haldun Koc sa suprugom Pinar.

Prijemu su prisustvovali i reisu-l-ulema Islamske zajedncie (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović, predstavnici turskih institucija i organizacija i brojne zvanice.

Tokom programa prisutnima je pročitana i poruka predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana povodom Dana Republike, a poslije prijema je ispred Vijećnice načinjena zajednička fotografija.

Osim toga, povodom Dana Republike, sarajevska Vijećnica je osvijetljena bojama turske zastave.

Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj obilježen je večeras i prijemom u Beogradu, a ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic je kazao da su Srbija i Turska spojene dušom. Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj se obeležava 29. oktobra u znak sećanja na proglašenje Republike Turske iz 1923. godine. Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika naroda skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika.

Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic obratio se zvanicama na srpskom jeziku zahvalivši svim prisutnima što danas s njim dijele sreću.

On je podsjetio da je Republika Turska danas navršila 96 godina, da su diplomatski odnosi sa Srbijom navršili 140 godina, kao i da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan bio u posjeti Srbiji 7. i 8. oktobra ove godine, te da u turskim firmama u Srbiji ima 8.000 radnih mjesta. Ambasador je kazao i da je trenutna trgovinska razmjena između Turske i Srbije dostigla 1,2 milijardu dolara.

"Naš kratkoročni cilj je da dostignemo dvije milijarde dolara, a dugoročni pet milijardi dolara", dodao je.

 

Također, u organizaciji ambasade Republike Turske u Hotelu Westin u Zagrebu održan je svečani prijem za više stotina zvanica povodom Dana Republike Turske.

Nekoliko stotina zvanica sudjelovalo je na svečanom prijemu u organizaciji ambasadora Republike Turske u Hrvatskoj Mustafe Babura Hizlana koji je goste sa saradnicima dočekao na ulazu, a potom se okupljenima, nakon intoniranja dviju državnih himni, obratio kratkim govorom i čitanjem pisma kojeg je povodom 96. obljetnice proglašenja Republike Turske uputio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

"Svi događaji koje smo nedavno proživjeli, od napada terorističkih organizacija do pokušaja izdajničkog udara 15. srpnja, iskazi su ove naše povijesne borbe. Operacije Štit Eufrata, Maslinova grana, kao i posljednja, Izvor mira koje smo provodili u Siriji, također su dijelovi te borbe. Vodimo borbu sličnu našem Oslobodilačkom ratu koji smo započeli prije stotinu godina i okrunili ga osnutkom naše nove Republike, ali ovoga puta uz drugačije prizore i metode", poručio je u svom pismu, između ostaloga, Erdogan.

Na prijemu su sudjelovali predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj, saborski zastupnici, državni, politički i vojni dužnosnici, predstavnici vjerskih zajednica, poslovni ljudi, članovi turskog iseljeništva idr.

Povodom 96. godišnjice od osnivanja Republike Turske, ambasada Turske u Crnoj Gori priredila je prijem za predstavnike javnog, kulturnog i političkog života, kao i za predstavnike diplomatskog kora, a ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan se, u ime domaćina, zahvalila gostima na prisustvu.

Ambasada Republike Turske na Kosovu organizovala je također prijem povodom 96. godišnjice osnivanja moderne Republike Turske. Na prijemu čiji je domaćin bio ambasador Turske na Kosovu Çağrı Sakar, učestvovale brojne ličnosti iz političkog i društvenog života na Kosovu, među kojima i vršilac dužnosti kosovskog premijera Ramush Haradinaj, brojni poslanici iz skoro svih partija i zajednica, komandant Kosovskih bezbjedonosnih snaga Rrahman Rama, kosovski muftija Naim Ternava, diplomate akreditovane na Kosovu, kao i predstavnici turskih institucija na Kosovu i brojni pripadnici turske zajednice na Kosovu.

Svake godine 29. oktobra Turska obeležava Dan Republike u znak sjećanja na 1923. godinu kad je proglašena moderna Republika, koju je proglasio Mustafa Kemal Ataturk.

Rate this item
(0 votes)