Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Ohrid: Dogovorene četiri mjere u okviru inicijative 'Mali Schengen'

, Published in Region

Među mjerama koje su sinoć u okviru ideje „Mali Schengen“ u Ohridu dogovorili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev su mjere za slobodu kretanja između ove tri zemlje, kroz omogućavanje putovanja ličnom kartom, ali i radne snage kroz priznavanje kvalifikacija i diploma.

Što se slobodnog protoka roba tiče, dogovoreno je uvođenje radnog vremena od 24 sata svih inspekcijskih službi sa akcentom na fotosanitarnu i veterinarsku inspekciju, ali i objedinjavanje i formiranje zajedničkog paketa dokumentacije potrebnog za tranzit roba u okviru zemalja članica inicijative, po uzoru na zemlje članice EU-a.

Inicijativa o ukidanju trgovinskih barijera i poboljšanju poslovnog ambijenta između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije pokrenuta je prošli mjesec, kada su lideri tri zemlje razgovarali na sastanku u Novom Sadu.

Predsjednik Srbije izjavio je u nedjelju ujutro da će dogovorene mjere značajno unaprediti investicioni ambijent i naglasio da su on i premijeri druge dvije zemlje odlučni da „guraju“ naprijed ono što je dobro za građane bez obzira na pritiske.

Vučić je rekao za RTS da zbog kvaliteta i važnosti odluka koje su donijete ima strah da će biti napada sa različitih strana, ali da se ne plaši pritisaka.

On je naveo da tri zemlje rade sve ovo u okviru onoga što je postavljeno Berlinskom konferencijom, da poštuju pravila EU-a, samo da ovog puta rade sami.

„Nema argumenata za napad na ovo, radit će se zato iznutra, iz regiona, na drugačije načine, uz različita politička opravdanja. Nas trojica smo razgovarali i vrlo smo odlučni da guramo ono što je za naše građane dobro", poručio je Vučić.

Vučić, također, navodi da odluke koje su donijeli imaju možda i veći značaj od toga da građani mogu da prelaze granicu samo sa ličnom kartom.

„Ovo će kreirati investicioni ambijent, koristit će i mnogim njemačkim i stranim kompanijama", kazao je Vučić.

Istakao je da je Preševski prelaz za Srbiju sada jedan od najvažnijih prelaza zajedno sa Batrovcima, Gradinom i Horgošem i dodao da je sa premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije Zoranom Zavom i Edijem Radmom dogovoreno da fitosantarne i veterinarske inspekcije rade 24 sata dnevno, što će trostruko ubrzati prelaz kamiona sa robom

“To će značiti nevjerovatno smanjenje operativnih troškova, taj višak vrijednosti će kompanije moći da podijele radnicima".

“Treća stvar koju smo dogovorili je da izmijenimo zakon i da jedni i drugi i treći prihvatimo radne dozvole", kazao je predsjednik Srbije i dodao da to znači da će to omogućiti ljudima da rade u sve tri zemlje.

„Onaj ko ima radnu dozvolu u Sjevernoj Makedoniji imat će i u Srbiji i Albaniji i obrnuto“, dodao je Vučić.

Istakao je da će, na primjer, kompanija Krovmberg Ssubert, imati veliku korist jer će moći da pošalje svoje inženjere iz Sjeverne Makedonije u Srbiju i obrnuto.

"Nama će to mnogo koristiti, jer imamo probleme sa radnom snagom. To će kreirati veoma dobar investicioni ambijent i pomoći u dovođenju novih investicija. To je poruka stabilnosti, da imate slobodu kretanja i protoka robe", kazao je Vučić i dodao da na tom prostoru živi 12 milona ljudi.

Vučić je rekao da je dogovoreno priznavanje profesionalnih kvalifikacija, što, dodaje, može da se obavi u najkraćem roku. Dodao je da je Albanija dio toga već stavila u zakonsku proceduru, a Srbija će to učiniti u najkraćem mogućem roku.

„To su tektonske promene, koje će mnogo da znače za naše privrede, da omoguće veću atraktivnost i da znače mnogo više stranih investicija", rekao je Vučić.

Ukazao je da su stranim kompanijama, pored subvencija, sve više važni dualno obrazovanje, ispred toga stabilnost, a zatim i mogućnost apsolutno slobodnog kretanja na što većoj teritoriji i prijemčivost radne snage.

Kada je riječ o kretanju kapitala, što je teže sprovesti, Vučić je rekao da treba da se vidi hoće li izdržati sve udare po ostalim pitanjima.

„Kretanje kapitala će biti najkomplikovanije, potrebno je mnogo izmena zakona. Ali, kada dotle dođemo moći ćemo da kažemo da smo kreirali jedinstveno tržište i bit ćemo 'hit' i najatraktivije mjesto za sve koji žele da ulažu", rekao je Vučić.

Izrazio je uvjerenje da će prije kraja godine biti moguće putovanje u Albaniju samo sa ličnom kartom.

"Planiramo da se dogovomo u Draču na sledećem sastanku 21. decembra, da, ako uđete na aerodrom u Beogradu i imate dozvolu da sletite u Srbiju, neće trebati posebna dokumenta za Albaniju ili Severnu Makedoniju. Niko vas neće pitati za papire", rekao je Vučić, prenosi B92.

Istakao je i da tri zemlje mogu zajedno da rade na kreiranju objedinjene turističke ponude i rute, da privlačimo turiste, posebno one iz Azije.

„Da onaj ko dođe u Beograd, može da ode i na Kopaonik, Staru planinu, Zlatibor, Ohrid, Skoplje, Tiranu, Drač... u jednom mahu", rekao je Vučić.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poručio je da lideri Zapadnog Balkana na sastanku u Ohridu „grade Balkan za 21. vijek, region stabilnosti i prosperiteta".

Kako je istakao, cilj sastanka lidera Zapadnog Balkana je poboljšanje regionalne saradnje i ostvarenju zajedničkog cilja – članstva u EU.

„Iz Ohrida, svi prisutni šaljemo jasnu poruku da kroz zajedničku koordinaciju i aktivnosti praktikujemo evropske manire u svojim zemljama, osnaživanjem evropskih vrijednosti gradimo Balkan za 21. vijek, region stabilnosti i prosperiteta", napisao je Zaev na svom Facebook profilu.

Sastanak o „Malom Šengenu“ u Ohridu nastavljen je danas u širem sastavu, nakon što su se predsjedniku Srbije i premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije pridružili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministrica privrede Crne Gore Dragica Sekulić.

Predsjednik Kosova Hashim Tachi u subotu je saopćio da Kosovo neće učestvovati na sastanku lidera Zapadnog Balkana u Ohridu.

Predsjednik Pokreta Samoopredeljenje i kandidat ove stranke za novog premijera Kosova Albin Kurti izjavio je ranije, govoreći o ideji “Malog Šengena” da se ne smije dozvoliti formiranje "četvrte Jugoslavije".

(Al Jazeera/Agencije)

Rate this item
(0 votes)