Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

“Kampanja za hiljadu osmijeha”: Podjela bajramskih paketića povratničkoj djeci

, Published in Humanost

Treći dan Kurban Bajrama Uprava za vanjske poslove i dijasporu podijelila je bajramske paketiće najmlađim polaznicima mektebske nastave u povratničkom džematu Kopice na području medžlisa Maglaj i u džematu gradske džamije Selimije u Doboju. Paketiće je ispred Uprave djeci uručila koordinatorica projekta “Kampanja za hiljadu osmjeha” Medina Mehmedović-Mulalić i tom prlikom im zaželjela sretne i berićetne bajramske dane.

Podjeli su prisustvovali i imam džemata Kopice Mahir ef. Zahirović i glavni imam MIZ Maglaj Nevres ef. Hodžić, a podjeli u gradskoj džamiji u Doboju prisustvovali su imam džemata Selimija Ibrahim ef. Halilović i glavni imam  MIZ Doboja Bajro ef. Džafić.

Projekat “Kampanja za hiljadu osmjeha” započeo je u aprilu ove godine. Cilj kampanje bio je obezbijediti što veći broj paketića za djecu u povratničkim džematima.

U saradnji sa udruženjem “Kaizen”  projekat je vodila Uprava za vanjske poslove i dijasporu koja je za ramazanski i kurban bajram podijelila 4000 bajramskih paketića u dvadeset povratničkih medžlisa ili u preko sto povratničkih džemata.

Bajramski paketić u praktičnom ''kofer'' pakovanju sadržavao je didaktički materijal pod nazivom “Albabi” kojeg su izradile članice Udruženja “Kaizen” a namijenjen je mektebskoj djeci za lahko i zabavno savladavnje arapskih harfova, kratkih kur’anskih sura i dova, te neizostavni slatki dio paketa koji je činilo dvanaest artikala domaćih proizvođača. Javna kampanja i poziv za prikupljanje sredstava  pokrenuta je početkom  aprila na web portalima Rijaseta i Preporoda gdje su pozvana sva pravna i fizička lica, džemati i udruženja da novčano pomognu projekat. Cijena jednog paketića iznosila je 15 KM. U prvoj polovini mjeseca maja okončana je kampanja prikupljanja sredstava. Zahvaljujući dobrom odzivu donatora i velikom interesovanju za ovaj projekat prikupljena sredstva su omogućila pripremanje 4000 bajramskih paketića.

Prilikom odabira medžlisa i džemata koji su dobili paketiće vodilo se računa da se regionalno pokrije veći dio teritorije manjeg entiteta te podjelom obuhvate manji i ugroženi povratnički džemati.

Za Ramazanski bajrama paketići su podijeljeni u regiji Istočne Bosne i Srednjeg Podrinja u sljedećim medžlisima i džematima: MIZ Bratunac – džemati: Glogova, Voljavica, Popuđe Hrnjčići, Urkovići, Bratunac i Konjević Polje; MIZ Vlasenica – džemati: Vlasenica, Vlasenica grad i Štedra; MIZ Srebrenica – džemat Srebrenica; MIZ Zvornik – džemati: Kula grad, Snagovo, Drinjača, Jošanica, Ravne, Redžići, Glodi, zvornik i Divič. Na području MIZ Bijeljina djeca iz džemata Glinje, Janjari, Srednja Trnova i Atmačići obradovani su bajramskim paketićima. U regiji Istočne Hercegovine paketićima su obradovana djeca iz sljedećih džemata MIZ Stolac: Borojevići-Gorica, Pješivac, Crnići i Aladinići, Rotimlja i Stolac. U regiji Bosanske krajine svi džemati na podrućju MIZ Bosanska Gradiška i Bosanska Dubica, te džemat Ključ MIZ Ključ dobili su paketiće za mektbsku djecu. Pored navedenih džemata i  dva povratnička džemata iz Federacije Trnovo i Kiseljak su dobili paketiće za djecu. Ukupan broje podijeljenih bajramskih paketića koji su obezbijeđeni iz donatorskih sredstva izonsio je 1500, preostalih pet stotia paketića bili su naručeni od strane džemata u Federaciji: Banovići, Tuzla, Zenica, Hadžići, te  dva džemata iz dijaspore.

Paketićima za Kurban bajram obrdovana su djeca na području medžlisa: Kozarac, Prijedor, Prnjavor, Bosanska Kostajnica, Maglaj, Doboj, Goražde, Rogatica, Foča i Višegrad.

Didaktički materijal i kutija za paketić štampani su u poznatoj bh izdavačkoj kući “Dobra knjiga” u čijim prostorijama su pakovani paketići. Za samo dva dana dvadeset volontera upakovalo je dvije hiljade paketića. Distribuciju paketića do medžlisa  i džemata bez naknade je izvšila “Dobra knjiga” i ovom prilikom se zahvaljujemo vlasniku i menadžmentu ove kuće.

Također, posebno se želimo zahvaliti i izdavačkom centru Rijaseta El-Kalem koji je za paketiće doniralo preko dvije hiljade primjeraka “Islamske čitanke”, slikovnice “Amberom ti cvali puti”, te “Bašče mirisa”, kao i 2000 čestitki koje su upotpunile sadržaj paketića. Pored navedenog paketići za Kurban-bajram su sadržavali i časopis za djecu „Elif“ koji izdaje Udruženje vjeroučitelja.

Lokalni imami  su za oba Bajrama izvršili podjelu paketića. Edukativni materijali su, prema prvim informacijama sa terena, naišli na odličan prijem kod najmlađih jer se na ovaj način  proces savladavanja arapskog pisma i učenja kratkih kur’anskih znatno olakšao i učionio interesantnijim te prilagođenijim njihovom uzrastu.

Uprava za vanjske poslove i dijasporu se želi zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovaj projekat uspije i paketići dođu i u najudaljenije krajeve Bosne i Hercegovine. Posebno se zahvaljujemo donatorima: bh firmama, stranim i domaćim organizacijama – posebno organizaciji AHI iz Zenice koja je sa svojim članovima aktivno radila na prikupljanju sredstava za ovaj projekat, zatim džematima u BiH i dijaspori i pojedincima koji su svojim uplatama osigurali realizaciju projekta koji će se nastaviti i za Kurban bajram koji je pred nama, a o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Donatori:


Firme:

Bosna Bank International, ConnexIT d.o.o.; Organizacije: İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı – IHH, Human Appeal International, Muslim Aid, Udruženje za afirmaciju humnaih ideja AHI- Zenica;

Džemati iz Bošnjačke dijaspore:

Bosnian Islamic Kultural Centre Chichago - (Ženska grupa Bošnjakinja), Dzema'at "SAFF" Odense Danska, Dzemat der islamischen Gemeinschaft Bosniens ZH – Cirih, Džemat ULM Njemačka, Džemat Dramen Norveška, Islamski centar Štutgart;

Džemati i medžlisi iz BiH: MIZ Kladanj i Banovići

Pojedinci:

Zijad Begić- Bern Švicarska, Delibašić-Husika Beadisa, Smajlović Ismail, Eminović Seid, Jugo Muhamed, Mujanović Fatima, Hasan Mrkonja, Peljto Muamer, Bjelinević Amra i Edis Aganović.


Rijaset.ba/Medina Mehmedović – Mulalić

Rate this item
(0 votes)