Četrnaestogodišnja Malak najmlađa Palestinka u izraelskim zatvorima

25 Jan 2015

Četrnaestogodišnja Palestinka Malak al-Khatib postala je najmlađa zatvorenica u izraelskim zatvorima nakon što je sud u Izraelu osudio na dva mjeseca zatvorske kazne, javlja Anadolija.

Nevladina organizacija za zatvorske studije i ljudska prava Ahrar u Ramali navela je da je Malak al-Khatib, kojoj je sud dodijelio zatvorsku i novčanu kaznu od 6.000 šekela (oko 1.500 dolara), zapravo najmlađa od 280 palestinske djece koja se nalaze u izraelskim zatvorima.

"Izrael targetira palestinsku djecu već godinama", izjavio je direktor Ahrara Fouad Khuffash.

"Izraelsko nasilje nad Palestincima, posebno nad djecom, ne bi trebalo ostati nekažnjeno", dodao je naglasivši da je Ahrar pokrenuo kampanju lobiranja za njeno oslobađanje.

Izraelske snage uhapsile su Malak 31. decembra 2014. godine na Zapadnoj obali u Ramali dok se iz škole vraćala kući.

U srijedu je sud u Izraelu Malak proglasio krivom za bacanje kamenja na izraelske snage, blokiranje glavne ceste na Zapadnoj obali i posjedovanje noža, kazao je njen otac Ali al-Khatib.

Malakin otac kazao je da je njegova kćerka imala posjekotine na rukama i stopalima kad je dovedena pred sud.

"Kada je sudija pročitao presudu pogledao sam Malak dok je brisala suze i tresla se od hladnoće", izjavio je djevojčicin otac.

"Kako je moguće da četrnaestogodišnjakinja počini ta djela", u očaju je izjavila njena majka Khawla al-Khatib, te dodala:

"Sve ove optužbe su namještaljka".

Snage Izraela rutinski izvode hapšenja Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali pod izgovorom da ih traže izraelske vlasti.

Trenutno se u njihovim zatvorima nalazi oko 7.000 Palestinaca, navodi Ministarstvo Palestine za poslove zatvorenika.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo