Poljaci uključili i viljušku u spor s Francuskom oko helikoptera

13 Okt 2016
Ilustracija Ilustracija

Pariz je povukao poziv poljskom izaslanstvu na sajam vojne industrije u Francuskoj ovoga mjeseca, uslijed napetih odnosa zbog prekida pregovora o kupnji Airbusevih helikoptera.

"Ima već dugo da nas je francuska strana službeno pozvala, a sada nam pokazuju vrata", rekao je Bartosz Kownacki za televiziju TVN24.

"Radi se o ljudima koje smo prije nekoliko stoljeća naučili jesti viljuškom, što možda objašnjava njihovo današnje ponašanje", dodao je Kownacki.

Referirao se na činjenicu da je viljušku u Francusku donio francuski kralj Henry III., koji je ranije bio poljski kralj.

Historičari su, međutim, podijeljeni oko porijekla te viljuške. Neki kažu da ju je kralj, pošto je napustio Poljsku, otkrio za boravka u Veneciji, a drugi tvrde da je viljušku zaista prvi put vidio u Poljskoj gdje ju je pola stoljeća ranije donijela poljska kraljica talijanskog porijekla Bona Sforza, prenosi Hina. 

Poljska je prošle sedmice odustala od kupovine 50 letjelica Caracal Airbus Helicoptersa vrijednih oko 3,14 milijardi eura i najavila da umjesto toga kupuje barem 21 američki helikopter Black Hawk.

Francuski predsjednik Francois Hollande zbog toga je odgodio posjetu Varšavi planiranu za ovu sedmicu, a direktor Airbusa Tom Enders oštro je kritikovao poljsku konzervativnu vladu rekavši da još "niko nije tako postupao" s tom kompanijom i najavio da će tražiti odštetu.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo