Logo
Print this page

Paddy Ashdown: Halep ne smije postati druga Srebrenica

, Published in Svijet Featured

Bivši Visoki predstavnik i član Doma lordova Parlamenta Ujedinjenog kraljevstva Paddy Ashdown oglasio se povodom tragedije koja pogađa sirijski grad Alepo. On je upozorio međunarodnu zajednicu da svijet ne smije dozvoliti da se u ovom sirijskom gradu desi nova Srebrenica.

"Da li je ovo kraj za Alepo? Da, jeste. Ali ne mora biti kraj za 50.000 ljudi koji su sada zatočeni u 10 kvadratnih kilometara", kazao je bivši lider Liberalnih demokrata za BBC.

On je dodao da zapadne zemlje sada moraju iskoristiti svoju moć kako bi spriječili masovna pogubljenja.

"Ne smije se desiti druga Srebrenica. Sjećam se dešavanja nakon toga, ja sam bio u Bosni, kada se to dogodilo, isti uslovi se sada ponavljaju. Ovo mora biti prvi prioritet svih nastojanja Zapada, tih 50.000 ljudi", kazao je Ashdown.

Kako je kazao, ne postoji ništa važnije u narednih 36 sati od tih 50.000 građana Alepa.

"Moramo ih izvesti iz grada, moramo ih izvesti na sigurnost", kazao je bivši Visoki predstavnik i član Doma lordova Parlamenta Ujedinjenog kraljevstva Paddy Ashdown.

Pobunjenici su s Rusijom, saveznikom predsjednika Bašara al-Asada, dogovorili prekid borbi kako bi se civili i opozicioni borci izvukli iz preostalih pobunjeničkih četvrti. Prvi autobusi očekivani su jutros oko pet sati po lokalnom vremenu, ali je došlo do odlaganju planirane evakuacije boraca i civila iz dijelova grada koji su pod kontrolom pobunjenika, javila je agencija Reuters, pozivajući se na izvore iz redova pobunjeničke grupe.

Ujedinjene nacije su saopćile da nije predviđeno da učestvuju u evakuaciji iz istočnog Aleppa, ali su istakle da su spremne da u tome pomognu. Agencija AFP, navodi da se u podijeljenoj oblasti grada Salahedin već nalazi 20 autobusa sirijske vlade.

Predviđeno je da pobunjenici odu ka zapadnom dijelu provincije Aleppo.

(N1)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB