Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Zašto je Turska poduzela operaciju u Siriji ?

, Published in Svijet Featured

Turski ministar vanjskih poslova kaže da je vojna operacija nužna za nacionalnu sigurnost i da bi se raseljeni Sirijci vratili kući.

Zastrašujuće je što se vojna operacija Turske na sjeveroistoku Sirije u američkim medijima prikazuje kao napad na Kurde, što slabi borbu protiv ostataka Daeša (ili takozvane Islamske države) i nanosi štetu američkoj vjerodostojnosti u odnosu na saveznike. Prisiljen sam objasniti kako stvari zaista stoje jer 67-godišnje NATO savezništvo koje Turska ima sa Sjedinjenim Državama nije privremeno, taktizirajuće niti transakcijsko.

Turska je započela operaciju u cilju osiguranja svoje nacionalne bezbjednosti uklanjanjem opasnosti koju teroristi predstavljaju duž njezinih pograničnih područja. Ova operacija oslobodit će Sirijce koji tamo žive od tiranije terorističkih organizacija i otkloniti prijetnju sirijskom teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu. Ovakav razvoj zbivanja olakšat će siguran i dobrovoljan povratak raseljenih Sirijaca.

Turska nikada nije prihvatila koridor koji na njenoj granici vodi teroristička grupa. Više puta smo predložili uspostavljanje sigurne zone, uključujući i na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda. Pozvali smo Sjedinjene Države da prestanu pružati materijalnu podršku teroristima.

Ali, američka bezbjednosna administracija se nije uspjela razdvojiti od grupe poznate pod kraticom P.Y.D./Y.P.G, bez obzira što su američki dužnosnici, uključujući ministra obrane, priznali da je P.Y.D./Y.P.G., koji čini jezgru Sirijskih demokratskih snaga, neodvojiva od Kurdistanske radničke partije, ili PKK, u Turskoj, koja je priznata kao teroristička organizacija od strane Sjedinjenih Država, Evropske unije i NATO-a.

Činilo se da su se naši američki sagovornici složili da te sile moraju biti uklonjene duž naših granica, a čak smo se dogovorili i o ‘tajmingu’. Nedavno su vojni razgovori obiju strana u avgustu okončani međusobnim obavezivanjem na uspostavljanje sigurne zone iz koje je trebalo ukloniti P.Y.D./Y.P.G. Ali, Sjedinjene Države to na kraju nisu uradile i stvoren je utisak da su kupovale vrijeme dok su se teroritičke grupe ušančivale još dublje u Siriji.

P.Y.D./Y.P.G. se može predstavljati svijetu kao grupa koja se borila protiv Daesh-a, ali ona također krijumčari eksploziv za P.K.K. kopanjem tunela u turskom tlu. Pronašli smo njegove članove koji provode zarobljenike Daesh-a prema Turskoj. A u novembru 2017. BBC je izvijestio o tajnom sporazumu prema kojem su Sirijske demokratske snage organizirale prijevoz i dozvolile bijeg stotinama terorista Daesh-a tijekom koalicijske operacije za oslobađanje Raqqe.

Morali smo djelovati. Neki su izrazili zabrinutost zbog sigurnosti kurdskog stanovništva u Siriji. Želio bih ponoviti i naglasiti da se Turska ne bori protiv Kurda. Mi se borimo protiv terorista. Svako opisivanje situacije u smislu "Turci protiv Kurda" je zlonamjerno i lažno. Kurdi nisu naši neprijatelji.

Naš cilj su različite terorističke aktivnosti koje su zajednički vodili Kurdistanska radnička partija i P.Y.D./Y.P.G., koji su regrutirali djecu kao vojnike, zastrašivali disidente, izmijenili demografiju i proveli prisilnu regrutaciju u područjima pod njihovom kontrolom.

Kurdi, Arapi, hrišćani i ostali koji su stradali u okviru P.Y.D./Y.P.G. terora sigurno će bolje živjeti kad budu oslobođeni. Svjetsko vijeće aramejskih hrišćana to uporno ponavlja.

Prije početka ove operacije, poduzeli smo sve korake kako bismo minimalizirali rizik za civile i spriječili humanitarnu krizu. Tokom proteklih nekoliko godina, Turska je pružila utočište velikom broju izbjeglica sa sjeveroistoka Sirije, uključujući Arape, Kurde i Turkmence.

Većinu njih, uključujući preko 300.000 Kurda, teroristi su protjerali iz njihovih domova. U Turskoj smo im pružili sigurnost, sklonište i omogućili život. Dijelili smo svoj kruh s njima, kao i prednosti naših javnih usluga. Turska je najveći svjetski humanitarni potrošač i prihvatila je najveći broj izbjeglica u svijetu.

Turska je uspostavila pouzdan obrazac u posljednje tri godine. Njezine operacije na sjeverozapadu Sirije - 2016.-7. u Jarabulusu i oko njega i 2018. u Afrinu - očistile su golemo područje od prisutnosti terorizma. Nakon tih operacija, zajednice koje su stradale od terorista počele su živjeti u miru i uživati u benefitima uređenog upravljanja. Oko 365.000 izbjeglica vratilo se svojim kućama na sjeverozapadu Sirije.

Uspostavili smo javne usluge, uključujući škole za preko 230.000 učenika. Šest bolnica sa 55 vozila hitne pomoći zapošljava preko 2.000 sirijskog i turskog osoblja u oslobođenim područjima na sjeverozapadu Sirije. Izgrađeni su brojni rekreacijski i sportski sadržaji, uključujući nogometni stadion. Poslovanje je sanirano i otvorena su granična vrata kako bi se olakšala trgovina. Poljoprivreda i stočarstvo počeli su primati materijalnu podršku.

Uporedite prethodne operacije Turske s uništenjem Raqqe od strane koalicije i vidjet ćete koliko pažljivo upravljamo anti-terorističkim operacijama. Lekcije naučene u tim operacijama pomoći će nam da ovaj put budemo još bolji.
 
P.K.K. i P.Y.D./Y.P.G. su ucjenjivali globalnu zajednicu tvrdeći da će borba protiv Daesh-a bez njih posustati. Ali borba protiv tih brutalnih terorista neće posustati, pogotovo ako naši saveznici ostanu na pravom putu i sarađuju s Turskom. Mi smo jedina nacija koja je angažovala vlastite vojnike u borbi protiv Daesh-a.

Borba protiv Daesh-a i drugih terorističkih organizacija morat će se nastaviti uz doprinos i saradnju svih. Nekoliko evropskih zemalja je oklijevalo da dopusti povratak svojih građana koji su se pridružili ovoj grupi. Međutim, bježanje od problema ne može biti politika. Oni moraju nositi svoj dio tereta.

Mi u Turskoj smo uvjereni da trasiramo put sirijskim izbjeglicama za povratak kući i osiguravamo da se Daesh i druge terorističke grupe ne pojave ponovo.

Svjestan sam da bezbjedan i dobrovoljan povratak sirijskih izbjeglica kući treba pažljivo planirati i sprovoditi. To se mora odvijati u skladu s međunarodnim pravom i u saradnji s odgovarajućim agencijama Ujedinjenih naroda. Sirija je dom nekoliko etničkih grupa i potrebno je uspostaviti održiva i reprezentativna lokalna vijeća dok se ne nađe političko rješenje sirijskog sukoba.

Nakon naše posljednje anti-terorističke operacije, u područjima gdje su Kurdi bili u većini, Turska je olakšala stvaranje vijeća lokalnih vlasti s kurdskom većinom koja bi odražavala stanovništvo.

Sirijci se sada žele vratiti kući, pretrpjeli su i previše. Preuzimamo inicijativu kako bismo pomogli stvaranje mirnih uslova koji su potrebni za povratak miliona izbjeglica kućama. Suprotno preovlađujućim zabludama, naša će operacija pomoći u rješavanju humanitarne dimenzije problema, doprinijeti očuvanju jedinstva zemlje i pridonijeti političkom procesu.


 
Autor: Mevlüt Çavuşoğlu, ministar vanjskih poslova Republike Turske

Rate this item
(1 Vote)