Odnosi Turske i BiH nastavljaju da jačaju Istaknuto

24 Jan 2017

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović razgovarali su u okviru trodnevne zvanične radne posjete Republici Turskoj, sa predsjednikom Vlade te zemlje Binalijem Yildirimom o unapređenju političkih i ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Premijer Yildirim zahvalio je na podršci i solidarnosti koju je BiH pružila turskom narodu tokom prošlogodišnjeg pokušaja državnog udara u toj zemlji, naglasivši kako se iskreno prijateljstvo dvije zemlje najbolje vidjelo u tim teškim trenucima za Republiku Tursku.

Izražavajući uvjerenje da će Bosna i Hercegovina nastaviti da napreduje na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u, te da će godine pred nama pokazati da će Bosna i Hercegovina biti najbolji primjer zajedničkog života svih naroda i građana, premijer Turske naglasio je da sve zemlje regiona trebaju da ulažu napore u očuvanje mira i bezbjednosti građana.

Premijer Yildirim rekao je da odnosi Turske i BiH nastavljaju da jačaju i na ekonomskom planu.

S tim u vezi, kazao je da se pregovori o sporazumu dvije države o slobodnoj trgovini razvijaju u pozitivnom pravcu, te dodao da će u ovoj godini biti nastavljen program uvoza mesa iz BiH, program podrške projektima zapošljavanja u BiH, kao i projekti koje realizuje TIKA.

Premijer Turske izrazio je želju da se poveća broj velikih investicija iz Turske u BiH, rekavši da očekuje da će vlasti u našoj zemlji raditi na uklanjanju prepreka za investiranje, te uvesti olakšice za one koji ulažu kapital i otvaraju nova radna mjesta u BiH.

Predsjedavajući oba doma PSBiH Safet Softić i Šefik Džaferović rekli su da su evroatlantske integracije trajno opredjeljenje naše zemlje i dodali da ovaj proces trebaju da prate snažne ekonomske reforme i veće strane investicije koje bi obezbijedile nova radna mjesta.

S tim u vezi, predsjedavajući oba doma PSBiH pozvali su premijera Yildirima i privrednike u Turskoj da nastave da ulažu u sve dijelove Bosne i Hercegovine, te obećali da će vlasti u BiH učiniti sve da stvore što je moguće bolje uslove za turske i sve druge strane investitore, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo