Logo
Print this page

Ambasadorica Amelia Achmad Yani: Uoči Bajrama 20 miliona Indonežana putuje

, Published in Svijet Featured

Najveća džamija u Džakarti, Istiqlal džamija može primiti oko 100.000 džematlija tokom mjeseca ramazana i uvijek je puna za vrijeme iftara i sehura.

Top se ne koristi u Indoneziji za najavu iftara ali koristimo Bedug (bubanj) prekriven kožom, i svaka džamija ima Bedug, kaže u razgovoru za Fenu ambasadorica Republike Indonezije u BiH Amelia Achmad Yani, predstavljajući dio ramazanske i bajramske atmosfere iz svoje zemlje sa 255 miliona stanovnika, od kojih su 90 posto muslimani, što predstavlja najveću muslimansku populaciju na svijetu.

Naglašavajući da je mjesec ramazan najvažniji praznični period u Indoneziji, ambasadorica kaže da se ramazan i Idul Fitri (naziv za Bajram u Indoneziji) slave skoro dva mjeseca.

-Tokom ramazana veoma je važno da svako domaćinstvo pripremi dosta poslastica za iftar, koristeći dosta kokosa, kokosovog mlijeka, šećera ili palminog šećera (Gula Jawa). Mnogo začina i pića se prave od kokosovog mlijeka za čitavu porodicu. Također se u džamiji pripremaju jela za iftar svake večeri te za sehur- objašnjava ambasadorica Amelia Achmad Yani.

Govoreći o ramazanskoj atmosferi u Indoneziji kaže da većinom žene oko 14 sati popodne obavljaju kupovinu hrane i slatkiša za pripremu iftara. Ulice su u Džakarti pune tokom dana dok je za vrijeme iftara tiho jer su svi u kućama ili u restoranima u tržnim centrima te nakon toga u džamijama ili u svojim domovima na teravih namazu.

U susret Bajramu, ambasadorica kaže da policija i Ministarstvo saobraćaja u Indoneziju imaju najviše posla dvije sedmice prije Idul Fitra.

-U tom periodu oko 20 miliona ljudi putuje s jednog otoka na drugi, iz jednog grada u drugi, iz jednog sela u drugo, iz mnogih zemalja kao što su Singapur, Malezija, Hong Kong, Tajvan, Koreja, Saudijska Arabija, Katar, Bahrein i drugih zemalja iz kojih građani Indonezije se vraćaju za Idul Fitri (Bajram), jer prema procjenama oko šest miliona državljana Indonezije radi u inostranstvu- pojašnjava ambasadorica Amelia Achmad Yani.

Koliko je Bajram značajan za stanovnike Indonezije kazuje i podatak da su avionske karte kompanija Garuda, Air Asia, Emirates, Turkish Air, Lufthansa, rasprodate pred praznik kojim se obilježava završetak mjeseca posta.

-Ministarstvo saobraćaja organizira prijevoz građanima Indonezije koji rade u inostranstvu putem aviona, vozova, autobusa i brodova. I sve vrste prijevoza, osim zračnog, su besplatne. Za policiju nema odmora za vrijeme Idul Fitra, jer moraju osiguravati bolnice i restorane te ljude koji slave praznik- kaže na kraju razgovora o ramazanu i Bajramu u Indoneziji, ambasadorica Amelia Achmad Yani, uz napomenu da fotografije saobraćajnih gužvi na putevima, aerodromima, željezničkim stanicama i pomorskim lukama koje nam je ustupila uz tekst, su dio atmosfere u Indoneziji pred Bajram.

Indonezija se sastoji od 17.504 otoka, od kojih su najveći Sumatra, Java, Kalimantan, Sulawesi, Papua, te manjih otoka ili grupa otoka kao što su Bali, Zapadni Mali sundski otoci, Istočni Mali sundski otoci i Molučki otoci.

Dvije trećine Indonezije čini vodena površina. Zemlja se oslanja na morski, riječni, zračni i kopneni prijevoz. Otok Java je jedan je od najgušće naseljenih otoka na svijetu. Skoro 80 posto stanovništva živi na otoku Java.

(FENA)

Rate this item
(4 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB