Logo
Print this page

Post na temperaturi od 50 stepeni

, Published in Svijet Featured

Stanovnici plemena Ajrulafa koji žive u provinciji Afar, Etiopija, poste pod užasnom vrućinom koja doseže između 40 do 50 stepeni i iftar im se sastoji od jogurta i hljeba. Članovi plemena kažu da za sehur piju samo kamilje mlijeko.


Članovi plemena se bore sa žeđi i gladi u regiji koju je pogodila suša. Oni žive u barakama od 5 do 10 kvadratnih metara i zahvalni su uprkos uvjetima u kojima žive.

Mlijeko za sehur, jogurt za iftar

Habib Muhammed Musa, imam plemena Ajrulafa koje se sastoji od oko 200 domaćinstava, objasnio je kako provode mjesec ramazan.

“Za iftar, mi umačemo hljeb u jogurt. Ponekad imamo kamilje mlijeko, ali naše kamile u ovom trenutku nisu ovdje. Ne jedemo hljeb uz kamilje mlijeko”,

kazao je Musa. On je objasnio da za sehur piju mlijeko koje dobiju preko dana i čekaju da se ohladi. Članovi plemena čekaju sabah-namaz prije nego što odu na spavanje.

Musa kaže da se temperatura kreće od 40 do 50 stepeni što otežava ramazan.

Djeca iz plemena u ranim jutarnjim satima odvode životinje na ispašu. Musa je kazao da se situacija svake porodice razlikuje.

“Oni koji imaju djecu mogu se odmoriti, ali oni koji nemaju djecu idu na planine vodeći životinje na ispašu”, kazao je Musa.

U Afaru skoro su svi muslimani. Regija u kojoj se govori afarski jezik je tokom historije bila dom važnih islamskih država poput Sultanata Aussa.
Narod Afara živi od stoke, a oko 8 miliona stanovnika je u potrebi za hranom uslijed suše.

(medzlistuzla.ba)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB