Šef katarske diplomatije doputovao u Kuvajt sa stavom Dohe o listi zahtjeva za rješenje zaljevske krize

03 Jul 2017

Šef katarske diplomatije Sheikh Mohammad bin Abdul Rahman Al Thani doputovao je u službenu posjetu Kuvajtu kako bi iznio zvanični stav katarske vlade o listi zahtjeva koje su joj kao uvjet za deblokadu postavile susjedne zaljevske zemlje predvođene Saudijskom Arabijom, javlja agencija Anadolija.

Kriza u Zalivu eskalirala je 5. juna kada su vlasti Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jemena prekinule diplomatske odnose i blokirale granice Katara. Katar se tereti za podršku terorizmu, što zvanična Doha negira i ocjenjuje neutemeljenim optužbama.

Zalivske zemlje su vlastima Katara dostavile istu od 13 zahtjeva, mu kojima je i zatvaranje medijske mreže Al Jazeera. Rok za ispunjenje zahtjeva istekao je jučer, a na zahtjev Kuvajta prosaudijski blok je pristao da produži rok za dodatnih 48 sati.

Ispunjenje zahtjeva Kataru je nametnuto kao uslov za deblokadu, a u suprotnom mu se prijeti novim sankcijama.

Al Jazeera javlja da je katarski ministar vanjskih poslova doputovao u Kuvajt i donio zvanični stav Katara na postavljenu listu zahtjeva.

Kuvajtski emir Sheikh Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah posrednik je u rješavanju zaljevske krize, a upravo će se s njim danas sastati katarski ministar Al Thani.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo