Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Evropski lideri odobrili sporazum o Brexitu

, Published in Svijet Featured

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u nedjelju je pozvao britanske parlamentarce da ratificiraju sporazum o Brexitu koji je Unija postigla s britanskom premijerkom Theresom May, kazavši da je riječ o jedinom mogućem sporazumu.

"Ovo je najbolji mogući sporazum. Pozivam sve one koji ga trebaju ratificirati u Donjem domu britanskoga parlamenta da o tome vode računa. Ovo je najbolji sporazum za Veliku Britaniju, za Evropu i jedini mogući sporazum", rekao je Juncker, prenosi Hina.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk istaknuo je da bi EU trebala ratificirati sporazum o Brexitu na vrijeme, do 29. marta 2019. godine, dana službenog izlaska te zemlje iz EU-a.

Dodao je da bi u budućnosti s Britanijom trebalo "graditi što tješnje partnerstvo".

Tusk: Zauvijek prijatelji

"Zauvijek ćemo ostati prijatelji. I jedan dan više od toga", kazao je Tusk.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj nakon vanrednog nedjeljnog summita svih čelnika EU-a o sporazumu o razdruživanju i političkoj deklaraciji o budućim odnosima, ni Tusk ni Juncker nisu željeli nagađati što će se dogoditi ako britanska premijerka izgubi na parlamentarnom glasovanju.

"Oni koji smatraju da će, odbacujući sporazum postići neki bolji sporazum, bit će razočarani", kazao je Juncker.

I britanska premijerka Theresa May je nakon summita ustrvdila da je nacrt sporazuma postignut s Unijom "jedini mogući" dogovor.

"Dogovor koji je na stolu je najbolji mogući dogovor i jedini mogući", rekla je May, kako prenosi Beta.

"Ako ljudi misle da se još može pregovarati, to nije slučaj".

Ona je iz Bruxellesa pozvala britanske parlamentarce do podrže ovaj sporazum, najavila da će objaviti analizu ispregovaranog i da će o tome razgovarati s građanima, istaknuvši da će zemlja biti izložena "većoj nesigurnosti ako se sporazum odbaci".

May: Nema drugog referenduma

May je također odbacila mogućnost drugog referenduma o Brexitu.

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije odobrili su u nedjelju ujutro na vanrednom summitu sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU-a, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tusk je rekao kako je 27 članica odobrilo sporazum o britanskom napuštanju bloka te deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i Britanije.

"EU27 je odobrila Sporazum o povlačenju i političku Deklaraciju o budućim odnosima EU-a i UK", poručio je Donald Tusk na svom Twitter profilu.

Lliderima 27 članica EU-a bilo je potrebno manje od jednog sata da jednoglasno odobre sporazum o Brexitu.

"Evropsko vijeće poziva Evropsku komisiju, Evropski parlament i Vijeće EU-a da poduzmu neophodne korake kako bi osigurali da sporazum može stupiti na snagu 30. marta 2019. godine, čime bi se omogućilo uređeno povlačenje", stoji u zaključcima sastanka EU 27, prenosi Tanjug.

Evropsko vijeće odobrilo je i političku Deklaraciju koja određuje okvir za buduće odnose između Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Juncker: Tragedija

"Evropsko vijeće ponavlja odlučnost Unije da u budućnosti bude u što bližem partnerstvu s Ujedinjenim Kraljevstvom u skladu s političkom Deklaracijom. Pristup Unije će nastaviti da biti definisan opštim stavovima i principima utvrđenim u ranije dogovorenim smjernicama Evropskog vijeća, navodi se u zaključcima summita.

Evropski lideri su zahvalili i glavnom EU pregovaraču za Brexit Michelu Barnieru za sve napore i njegov doprinos održavanju jedinstva između država članica EU27 tijekom pregovora o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Dužnosnici EU-a prije sastanka su ocijenili da je u pitanju "dobrar sporazum sa, a ne protiv UK" i pozvali britanski parlament da ga ratificira.

Jean-Claude Juncker izjavio je po dolasku na summit da je odlazak Velike Britanije iz članstva u Uniji "tragedija".

"To je tužan dan", rekao je Juncker i dodao da napuštanje jedne zemlje kao što je Velika Britanija iz članstva u EU-u nije "trenutak za slavlje, već tužan trenutak, to je tragedija".

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u subotu kako nitko nema razloga da bude sretan.

"Ali, barem je u ovo kritično vrijeme EU od 27 članica prošla test jedinstva i solidarnosti", rekao je Tusk.

Tekst sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU-a te politička deklaracija o budućim odnosima usuglašeni su na razini pregovarača i sada bi na summitu trebali dobiti i političku podršku čelnika EU-a, prenosi Hina.

Španjolski premijer Pedro Sanchez izjavio je u subotu da su Madrid i London postigli dogovor o Gibraltaru, čime je bila otklonjena posljednja zapreka za usvajanje nacrta sporazuma o Brexitu.

Nakon samita - najteži posao

Nakon summita u nedjelju rekao je da je pozicija Španije u vezi s Gibraltarom sada snažnija.

"To je Španiju stavilo u snažnu poziciju u pregovorima sa Ujedinjenim Kraljevstvom o Gibraltaru, kakvu do sada nismo imali", rekao je Sanchez.

Španija je uoči summita zatražila izmjene u nacrtu sporazuma i izjavi o budućim odnosima, kako bi bilo jasno da će bilo kakve odluke o tom britanskom teritoriju biti donesene samo u direktnim pregovorima s Madridom.

Nakon summita EU-a slijedi najteži dio - britanska premijerka treba osigurati većinu u britanskom parlamentu, što je u ovom trenutku krajnje neizvjesno.

Čelnica male sjevernoirske stranke, Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster, koja vladajućim konzervativcima osigurava tanku većinu u britanskom parlamentu, izjavila je da neće moći podržati sporazum o razdruživanju u obliku u kojem je dogovoren.

Ona je kazala da je pogrešno reći da postoje samo dvije opcije: dogovor koji je ispregovarala May ili izlazak bez sporazuma.

Postoji i opcija boljeg sporazuma, smatra Foster.

U Bruxellesu ne žele komentarisati šta bi se moglo dogoditi ako sporazum o razdruživanju ne prođe u britanskom parlamentu ili ako padne vlada premijerke May, ali kažu da se EU već neko vrijeme priprema i za scenarij Brexita bez sporazuma o razdruživanju, što bi bila najgora opcija.

Nakon nedjeljnog summita u Bruxellesu sve oči će biti uprte u London, u britanski parlament.

Premijerka May kaže da bi htjela da parlament glasa prije parlamentarne stanke koja počinje 21. decembra.

Ako sporazum dobije podršku u parlamentu, onda britanska vlada mora predložiti zakon o izlasku iz EU-a kao i provedbeni akt, što također može izazvati burne rasprave.

S evropske strane potreban je pristanak Europskog parlamenta.

Za prihvaćanje izvještaja treba obična većina

Zastupnici Evropskog parlamenta neće se o tome očitovati prije nego što sporazum dobije 'zeleno svjetlo' u britanskom parlamentu.

Ako se to dogodi, evropski parlamentarci će pripremiti izvještaj o sporazumu o razdruživanju i političkoj deklaraciji i onda glasati na plenarnoj sjednici.

Za prihvatanje izvještaja potrebna je obična većina.

Glasanje u Evropskom parlamentu moglo bi se održati početkom 2019. godine, a teoretski je moguće da se to obavi i 28. marta 2019., zadnjeg dana plenarne sjednice prije izlaska Velike Britanije 29. marta 2019.

Nakon ratifikacije u Evropskom parlamentu, sporazum o razdruživanju mora odobriti Evropsko vijeće, najviše političko tijelo EU-a, koje okuplja šefove država ili vlada.

U Evropskom vijeću sporazum mora dobiti kvalificiranu većinu - 72 posto od 27 zemalja članica (20 država članica) koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva EU-a.

Od 29. marta u ponoć Velika Britanija postaje treća zemlja u odnosu na EU i više ne može učestvovati u donošenju odluka u tijelima EU-a.

Počinje teće prijelazno razdoblje u kojem Velika Britanija ostaje dijelom jedinstvenog tržišta i carinske unije, mora poštovati sva evropska pravila i uplaćivati u evropski budžet.

Prijelazno razdoblje do kraja 2022.

Prijelazno razdoblje je dogovoreno do kraja 2020. godine, a prema političkoj izjavi ono se može produžiti do najviše dvije godine, do kraja 2022.

Tek nakon 29. marta 2019. mogu formalno započeti pregovori o budućim odnosima, a podloga za te pregovore bit će politička deklaracija koja daje samo obrise tih budućih odnosa.

O sporazumu o razdruživanju pregovaralo se 17 mjeseci.

Najteže pitanje u pregovorima - pitanje granice na irskom otoku - riješeno je na način da će Velika Britanija i EU činiti jedinstveni carinski teritorij dok se ne postigne sporazum o budućim odnosima.

Na taj način će se izbjeći tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske na što su se obje strane obavezale na samom početku pregovora kako bi sačuvali mirovni proces u Sjevernoj Irskoj.

Izvor: Agencije

 

Rate this item
(0 votes)