Muslimanski političari u Holandiji traže zaštitu džamija

31 Jan 2019

Muslimanski političari u Holandiji zatražili su zaštitu džamija i islamskih centara od pristalica radikalne desnice u toj zemlji.

Lider Denk partije Tunahan Kuzu za AA je kazao kako je islamske vjerske objekte neophodno zaštititi pred rastućim problemom islamofobije u Holandiji.

On je kazao da su džamije bile mete više od 300 napada u protekloj deceniji.

Prošle sedmice je gradonačelnica Amterdama Femke Halsema najavila da će uvesti mjere zaštite džamija u tom gradu zbog sve izraženije islamofobije.

“Mjere zaštite džamija u Amsterdamu su samo početak, to se mora nastaviti i u drugim gradovima“, kazao je Kuzu.

Podsjetivši na kamenovanja i skrnavljenja džamija, ostavljene svinjske glave i prijeteće poruke u haremima tih vjerskih objekata širom Holandije, Kuzu je kazao kako je džamija u Enchedu prije nekoliko godina zapaljena Molotovljevim koktelima i kako od tada poziva muslimansku zajednicu da se ujedini i glasno progovori o disktiminaciji koju proživljava.

“Neke partije u Holandiji jednostavno ne žele reagirati na napade na džamije, mi te probleme ističemo u svakoj prilici. Prije ili kasnije, svi će shvatiti da su mjere zaštite prijeko potrebne. Uspjeli smo u Amsterdamu i borit ćemo se i šire. Mi smo 2015. godine podržali vladinu odluku da sa 1,5 miliona eura podrži mjere zaštite sinagoga u Holandiji, a i tom prilikom smo rekli da je država dužna na isti način podržati i sve druge vjerske zajednice“, kazao je Kuzu.

Bivši čelnik radikalno desničarske Partije slobode Holandije (PVV) koji je prešao na islam Arnoud van Doom je kazao kako su mjere zaštite džamija u Amsterdamu važne, ali kako su uvedene sa zakašnjenjem.

“Antisemitizam jeste problem. Bilježimo smanjenje broja napada na sinagoge, a istodobno raste broj napada na džamije i islamske centre. Ne bi smjelo biti diskriminacije u odnosu države prema vjerskim zajednicama u Holandiji“. poručio je Van Doom.

 

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo