Erdogan: Evropski političari retorikom protiv migranata pokušavaju doći na vlast

21 Feb 2019

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da se Turska sama neće moći suočiti s mogućim novim valom migranata.

U obraćanju u utorak na 6. Ministarskoj konferenciji u sklopu Budimpeštanskog procesa, u Istanbulu, Erdogan je istakao da izgradnja visokih zidova s bodljikavom žicom nije rješenje da se spriječe ilegalne migracije.

Napomenuo je da širom svijeta postoji oko 260 miliona migranata, preko 68 miliona raseljenih osoba i više od 25 miliona izbjeglica.

Istakao je da je Turska potrošila više od 37 milijardi dolara vlastitih nacionalnih resursa za zbrinjavanje izbjeglica.

"Mi smo tokom osam godina prihvatili 4 miliona ljudi, dok neke zemlje koje posjeduju veće ekonomske mogućnosti jedu se međusobno kako ne bi prihvatili 100-150 izbjeglica", rekao je Erdogan, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dodao je kako neki političari u Evropi retorikom protiv migranata pokušavaju da osvoje glasove građana.

"Evropski političari, posebno rasističke partije, pokušavaju doći na vlast, iskazujući neprijateljstvo prema izbjeglicama", kazao je turski predsjednik.

Ministarska konferencija u sklopu Budimpeštanskog procesa je forum koji već više od 25 godina okuplja niz zemalja i međunarodnih organizacija oko pitanja migracija.

 (FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo